IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът прескочи над $77 заради оптимизма на фондовата борса

Котировките се повишиха с близо 3% вчера и достигнаха двуседмичен връх, но бързо отстъпиха от него

09:04 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът прескочи над $77 заради оптимизма на фондовата борса

Цената на петрола достигна двуседмичен връх вчера, което се дължи на силния старт на сезона на отчетите в САЩ. Той започна с доста добри резултати на компанията за производство на алуминий Alcoa и рекордна печалба за технологичния гигант Intel.

Това доведе до засилен оптимизъм на фондовите борси, който се отрази и на петролния пазар. Вчерашната борсова сесия в Ню Йорк приключи с ръст в цената на петрола от 2,9 на сто до 77,15 долара за барел, което е най-високата цена на суровината от 28 юни насам.

Постепенно обаче котировките смениха посоката си и тази сутрин се движат със спад от 0,4 на сто до 76,83 долара за барел. Анализаторите посочват като причина за това очакванията за спад на вноса на петрол в Китай през втората половина на юни, предава Bloomberg.

Като по-вероятна причина за отстъплението обаче може да се посочи прибирането на печалби от страна на инвеститорите след значителното поскъпване на петрола през последните дни. Според технически индикатори такова поведение е обосновано, тъй като по-сериозен ръст на котировките може да се очаква едва когато те минат над 80 долара за барел, допълва агенцията.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през август поскъпна с 3,1 на сто до 76,65 долара за барел. Тази сутрин суровината губи 0,47 на сто до 76,29 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още