IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът изгуби 2% от цената си за ден

Черното злато поевтиня заради нови разпродажби на борсата в Китай и засилване на позициите на щатския долар

09:04 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът изгуби 2% от цената си за ден

Цената на петрола се понижи с близо 2 на сто за изминалото денонощие, което отново върна котировките под 75 долара за барел. Основна причина за това играят новият спад на борсовите индекси в Китай, както и поскъпването на американския долар спрямо основните валути.

Повод за разпродажбите на китайски акции дават спекулациите, че правителството на страната е готово да изтегли доста от икономическите стимули, които създаде през последните години. Целта на такъв ход би била охлаждане на икономиката с цел предотвратяване на прегряването й, което може да доведе до сериозна криза, пише Bloomberg.

Вчера стана ясно, че през юни цените на имотите в Китай са отчели спад на месечна база, което според мнозина анализатори може да означава край на надуването на жилищния балон.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през август поевтиняха с 1,5 на сто до 74,95 долара за барел. След края на сесията цената на черното злато тръгна нагоре заради силния отчет на Alcoa за второто тримесечие на годината, но оптимизмът бързо изчезна заради борсовите разпродажби в Китай.

Тази сутрин петролът се движи с отстъпление от 0,4 на сто до 74,65 долара за барел, а основните индекси в Китай губят по около 1,8 на сто.

Американският долар пък поскъпва до 1,2639 EUR/USD, което означава, че от четвъртък досега е повишил цената си с близо процент.

Търгуваният в Лондон петрол от сорта брент поевтиня с 1,4 на сто до 74,37 долара за барел вчера. Тази сутрин барел брент се търгува с понижение от още 0,46 на сто до 74,03 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още