IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото рязко нагоре, петролът – рязко надолу

Единната валута мина над 1,25 EUR/USD, седмичното отстъпление на черното злато надхвърля 7%

08:49 | 02.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото рязко нагоре, петролът – рязко надолу

Еврото регистрира мощен ръст от над 2 на сто спрямо американския долар вчера, получавайки подкрепа от слаби данни за американската икономика и окуражителни сигнали за финансова стабилност в еврозоната. Това предизвика значителен спад в цената на петрола и златото, които вчера загубиха по над 3% от стойността си.

Единната валута достигна до нивото 1,25 EUR/USD, което е най-високата й стойност от 21 юни насам. Поскъпването дойде след поредната новина за проблеми на жилищния пазар в САЩ, както и заради данни за трудности на пазара на труда и забавяне на производствената активност.

В същото време вчера ЕЦБ организира аукцион за кредитиране на търговските банки, от който се възползваха доста малко финансови институции. Това, както и успехът на облигационната емисия на Испания, оказаха сериозна подкрепа на единната валута.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през август поевтиняха с 3,5 на сто до 72,95 долара за барел. Това е най-ниската цена на суровината от 8 юни насам, като рано тази сутрин котировките остават на същото ниво.

Това означава, че за изминаващата седмица черното злато е поевтиняло с цели 7,2 на сто, отчитайки най-голямо понижение от седмицата до 7 май насам.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка през август понижи цената си с 3,6 на сто до 72,34 долара за барел. Тази сутрин петролът от този сорт повишава цената си с 0,25 на сто до 72,51 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още