IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да потъва в унисон с борсовите индекси

Цената на суровината се върна под 75 долара за барел, регистрирайки най-дългата си негативна серия за последните седем седмици

08:29 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава да потъва в унисон с борсовите индекси

Цената на петрола продължи отстъплението, което започна в началото на седмицата и регистрира спад за четвърти пореден ден. Така петролният пазар продължи да се движи в унисон със случващото се на фондовата борса в САЩ, където вчера бе отчетен пореден спад.

Това е най-дългата негативна серия на суровината за последните седем седмици, а причината за нея са спекулациите за забавяне на възстановяването на САЩ и спад в темпа на растеж на Китай.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на петролните контракти с доставка през август се понижи с 0,4 на сто до 75,63 долара за барел. През нощта обаче котировките паднаха с още процент, за да се върнат на ниво 74,90 долара за барел.

От началото на годината петролът се движи със спад в цената от 6 на сто, а през второто тримесечие на годината бе отчетен спад от 9,7 на сто, пише Bloomberg.

Поевтиняването на суровината набра сила след данните за спад на PMI индекса в Китай, който се е понижил до 52,1 пункта през юни. Месец по-рано показателят бе на ниво 53,9 пункта, а прогнозите на анализаторите бяха за отстъпление до 53,2 пункта.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поевтиня с 0,6 на сто до 75,01 долара за барел. През нощта бе регистриран спад от още 0,75 на сто до 74,45 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още