IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тропическата буря Алекс изпрати петрола над $79 за барел

Постепенно обаче настроенията се стабилизираха и черното злато се търгува около нивата си от петък

08:50 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Тропическата буря Алекс изпрати петрола над $79 за барел

Цената на петрола достигна най-високата си стойност за последните седем седмици тази нощ. Повод за това дадоха отстъплението на американския долар и опасенията, че тропическата буря Алекс ще доведе до спиране на добива на суровината в Мексиканския залив.

В резултат на новините за движението на тропическата буря Алекс, която е първата природна стихия с име и с която на практика започва сезона на ураганите в Мексиканския залив, се появиха спекулации, че петролните компании започват евакуация на платформите, разположени на траекторията, по която се очаква да премине бурята.

Очакванията на метеоролозите са, че в рамките на 48 часа Алекс вероятно ще ускори движението си и ще се превърне в ураган, предава Bloomberg.

Това, както и отстъплението на американския долар в първите часове на новата седмица, доведе до поскъпване на петрола до 79,38 долара за барел. Постепенно обаче настроенията се стабилизираха и в 8:40 часа българско време американският лек суров петрол се движи с отстъпление от 0,1 на сто спрямо петък до 78,78 долара за барел.

Зелените пари бележат спад спрямо еврото за четвърти пореден ден, като рано тази сутрин двете валути се разменят по курс 1,2379 EUR/USD. По-рано през нощта еврото се доближи съвсем близо до 1,24 EUR/USD.

На електронната платформа на борсата в Лондон тази сутрин петролът от сорта брент с доставка през август се движи почти без промяна спрямо петък при цена 78,10 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още