IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото удари нов рекорд

Новината за покупките на централните банки изведе метала до нов исторически връх

14:26 | 21.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Златото удари нов рекорд

Цената на златото достигна нов исторически връх, минавайки над 1 265 долара за тройунция. Като основна причина за това се сочи новината, че централните банки на развиващите се страни са изкупили повече злато, отколкото се е очаквало предварително.

Новият рекорд е на цена 1 265,30 долара за тройунция и бе поставен на борсата в Лондон днес.

„Благородният метал печели заради статуса си на „спасителен остров“ и вероятно силното търсене ще се запази толкова дълго, колкото останат съмненията в способността за успешно разрешаване на дълговата криза в Европа“, посочва Карстен Фрич от Commerzbank, цитиран от АР.

Основната новина, която определя пазарните настроения днес, е свързана с решението на Китай да повиши гъвкавостта на валутния си курс. Според мнозина това ще доведе до поскъпване на китайската валута спрямо долара – нещо, за което САЩ от доста време настояват.

Икономистът Нуриел Рубини обаче не споделя това виждане и предупреждава, че резултатът от решението на Китай може да се окаже допълнително поевтиняване на юана срещу зелените пари.

От началото на годината цената на златото се е повишила с 15 на сто, което се дължи главно на проблемите с бюджетните дефицити в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още