IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола трайно се задържа около 75 долара за барел

Вчера черното злато поскъпна с близо 2% заради добри икономически новини, но днес инерцията на котировките се изгуби

08:53 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола трайно се задържа около 75 долара за барел

Цената на петрола се задържа трайно на ниво около 75 долара за барел, след като вчера суровината постигна силен седмичен старт. Поскъпването на черното злато от вчера се дължи основно на силните данни за индустриалното производство в еврозоната, както и на очакванията за утрешните данни за индустриалното производство на САЩ.

Очакванията на анализаторите са данните за май да покажат, че индустриалното производство на САЩ се е увеличило за десети път през последните 11 месеца. В същото време пък този показател отчете рекорден ръст на годишна база в еврозоната.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през юли поскъпнаха с 1,8 на сто до 75,12 долара за барел. През нощта обаче инерцията на котировките се изгуби и днес те са на ниво 75,18 долара за барел.

Върху пазарните настроения и поскъпването на черното злато се отрази курсът на американския долар, който вчера се стабилизира спрямо еврото. Възвръщането на част от изгубените през деня позиции на зелените пари ограничи интереса за инвестиции в суровини и така възходящият импулс при петрола изчезна.

Възстановяването на американския долар пък дойде след новината за поредна редукция на кредитния рейтинг на Гърция, този път от Moody's. Вчера оценката на държавния дълг на южните ни съседи бе намалена с цели четири степени и тя вече е на ниво Ва1, което е под границата на инвестиционните рейтинги.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка през юли поскъпна с 1,1 на сто до 75,20 долара за барел. Тази сутрин суровината добавя още 12 цента до 75,32 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още