IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МАЕ вдигна прогнозите си за търсенето на петрол през тази година

За корекцията допринася най-вече отчетеният ръст в потреблението на петрол в Северна Америка, начело със САЩ

13:01 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ вдигна прогнозите си за търсенето на петрол през тази година

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши своите прогнози за глобалното търсене на петрол през тази година заради растящото потребление на енергийни суровини в развитите икономики, предаде Bloomberg.

МАЕ очаква и увеличение на износа на петрол от страните извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Според експертите на МАЕ търсенето на петрол в световен мащаб ще се повиши с 1,7 млн. барела на ден в рамките на тази година, или с 2%, до рекордните 86,4 млн. барела на ден. Това е с 60 хил. барела над предишната прогноза на базираната в Париж агенция, направена през май.

За корекцията в нейния последен доклад допринася най-вече отчетеният ръст в потреблението на петрол в Северна Америка, начело със САЩ. Търсенето на петролни продукти в Северна Америка е нараснало с 3,6% на годишна база през април.

Според МАЕ страните извън ОПЕК ще повишат своите доставки на петрол с около 800 хил. барела на ден в сравнение с миналогодишните си нива до 52,3 млн. барела на ден. Тези държави са източник на около 60% от световното потребление на петрол. МАЕ предвижда, че добивът ще нарасне най-много в Северно море.

12-те държави, които членуват в ОПЕК, ще трябва да изнасят средно по 28,7 млн. барела на ден, за да се балансира търсенето и предлагането, смятат още о МАЕ. Това е близо до прогнозата в предишния доклад на агенцията, но е над произвежданите от ОПЕК 29,02 млн. барела през май.

В ОПЕК членуват Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Венецуела. Иран е 12-ят член на организацията, но той е освободен от квотите за производство, които са препоръчителни за останалите 11 страни.

Цената на американския лек суров петрол кръжи около нивото от 74 долара за барел днес, но остава с близо 6% под миналогодишните си нива. Тя се повиши със 78% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още