IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да потъва, еврото на ново четиригодишно дъно

Черното злато задълбочава рязкото си отстъпление от края на миналата седмица заради подновената опасност от дългова криза в Европа

08:37 | 07.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава да потъва, еврото на ново четиригодишно дъно

Цената на петрола започна новата седмица със спад, удължавайки отстъплението си от петък, когато котировките загубиха над 4 на сто. Причина за поевтиняването тогава станаха данните за пазара на труда в САЩ, които показаха доста по-слабо от очакваното подобрение, предава Bloomberg.

В началото на новата седмица пък върху цената на черното злато се усеща влиянието на подновените опасения, че дълговата криза в Европа може да увеличи своя мащаб. Повод за това дават твърденията, че Унгария е тръгнала по пътя на Гърция и ще има нужда от помощ от страна на ЕС.

Седмицата стартира с потапяне на петрола под 70 долара за барел, което се равнява на отстъпление от 2,8 на сто. Постепенно обаче пазарните настроения се стабилизираха и в 8:30 часа българско време барел американски лек суров петрол се търгува за 70,37 долара, или с 1,14 на сто по-ниско от петък.

На фона на това еврото се срути до ново четиригодишно дъно, пропадайки до 1,1877 EUR/USD. Причина за това са именно проблемите на Унгария, които според анализатори заплашват темпа на икономически растеж на страните от региона.

Тази сутрин на борсата в Лондон петролът от сорта брент с доставка през юли се търгува по 71,38 долара за барел, което е с 0,7 на сто по-ниско от петък. Тогава котировките се понижиха с 4,4 на сто до 72,09 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mokatoshi
преди 14 години
Да, аз също съм на това мнение. Няма ли кой да регулира тази зависимост. В дните когато барела падна под 70 долара бензина не мръдна. После пак се качи на ок. 70-71 долара и те тогава се сетиха да го свалят на 2.13 лв/литър. Сега пак петрола поевтинява, а бензина не мърда. В Щатите ми се е случвало за 1 ден да видя 3 промени на цената. И отразяват най - малката разлика - 2-3 цента може да е, но е отразена. Ама то в България тея от Лукойл си правят каквото искат. Тея с акцизите и те така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
VicKing
преди 14 години
Незнам как става това потъване на петрола, но всяка новина за него се отразява в повишение на цените на бензините тук! Оглупехме хептен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още