IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола отново пое надолу

От началото на тази седмица енергийната суровина е поскъпнала с минималните 0,4 на сто

09:33 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола отново пое надолу

Цената на петрола пое надолу след двата поредни дни на ръст, след като пазарните участници решиха да заемат предпазливи позиции в очакване на днешните важни данни за заетостта в щатската икономика за май. Междувременно намеренията на китайското правителство да намали своите стимули за икономиката на страната засилиха притесненията, че търсенето на петрол в Китай ще намалее.

Китай е вторият по големина потребител на енергийни ресурси в света, след САЩ, пише Bloomberg.

По време на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса цената на петрола пада с 42 цента, или 0,6%, до 74,19 долара за барел. Американският лек суров петрол завърши вчерашната сесия с увеличение на цената от 1,75 долара до 74,61 долара за барел.

От началото на тази седмица енергийната суровина е поскъпнала с 0,4 на сто, което е вторият й пореден седмичен ръст.

Цената на петрола се повиши силно вчера, след като данните на Министерството на енергетиката в САЩ показаха, че запасите от бензин са паднали до най-ниското ниво от началото на тази година, а търсенето на горива в САЩ е скочило с 1,6% на годишна база през изминалата седмица до най-високото си ниво от началото на 2009 г.

Запасите от суров петрол на САЩ на свой ред са намалели с 1,9 млн. до 363,2 млн. барела през миналата седмица. Пазарните прогнози бяха те да останат без промяна.

По-късно днес излизат официалните правителствени данни за заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика през май. Финансови анализатори прогнозират, че през миналия месец са били създадени 536 хил. нови работни места, а безработицата се е понижила от 9,9% на 9,8%.

Петролът сорт брент се търгува с понижение в цената от 34 цента, или 0,5%, до 75,07 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на Лондонската петролна борса. Юлските петролни фючърси поскъпнаха с 1,66 долара, или с 2,3%, до 75,41 долара за барел вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още