IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се покачи до 72 долара за барел

Енергийната суровина поскъпва за втори ден, но въпреки това цената й се намира с 18% под пиковото за този месец ниво

09:34 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се покачи до 72 долара за барел

Цената на петрола върви нагоре за втори пореден ден и стигна 72 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия, след като щатският долар прекъсна своя възход срещу еврото за първи път през последните четири дни. Поевтиняването на долара прави цената на петрола по-ниска, изчислена в други валути.

Петролът поскъпна с 4% вчера, след като цената му падна до близо 68 долара за барел във вторник. За увеличението на цената му помогнаха добрите данни за производствения сектор на САЩ и увеличеното търсене на петролни суровини в страната през последните четири седмици.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поскъпва с 49 цента, или с 0,7%, до 72 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. Вчерашната сесия му донесе рекорден за последните осем месеца ръст в цената от близо 4% до 71,51 долара за барел.

През последните 12 месеца цената на петрола се е вдигнала с 13%, като от началото на този месец тя се движи в интервала от 68 до 87 долара за барел.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ от вчера показаха, че запасите от суров петрол на страната са се увеличили за 16-ти път през последните 17 седмици, като са нараснали с 2,5 млн. до 365,1 млн. барела. Търсенето на петролни суровини обаче е скочило със 7% на годишна база през последните четири седмици.

На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпва с 38 цента, или 0,5%, до 72,12 долара за барел. До края на вчерашната сесия юлските петролни фючърси поскъпнаха с 2,19 долара, или 3,2%, до 71,74 долара за барел, което бе първият им ръст за последните десет сесии.

След днешното повишение цената на петрола се намира с 18% под най-високата си точка за тази година от 87 долара за барел, отбелязана в началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още