IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка в Русия празнува юбилей с 5 кг злато

Въпреки желанието си да направят монета с тегло 150 кг по повод 150-годишнината, управата на банката не е могла да намери везни, които да измерят златото

13:12 | 19.05.10 г.
Централната банка в Русия празнува юбилей с 5 кг злато
Руската централна банка представи златна монета с тегло пет килограма и стойност около 6 млн. рубли (близо 160 хил. евро), съобщи руският вестник Комсомолская правда.

Монетата, която е създадена по повод на 150-годишния юбилей на банката и ще бъде пусната в продажба от 12 юни, има номинал от 50 рубли и е направена от чисто злато с проба 999.

Искахме да пуснем монета с тегло 150 кг, за да отговаря на юбилея, но не намерихме подходящи бижутерски везни. Вече имаше монета от 3 кг (пусната през 2008 г. за 190-годишнината на Държавния монетен двор) и решихме сега да направим по-тежка, пошегува се заместник-председателят на банката Георгий Лунтовский, който вчера представи монетата.

Засега се планира ограничен тираж от 50 броя, от които 25 вече са изсечени. След това емитирането ще зависи от търсенето, отбеляза Лунтовский.

Трябва обаче да се посочи, че руският рекордьор засега изостава от световните си конкуренти. За Олимпийските игри в Пекин бе изсечена двойно по-тежка златна монета с номинал 100 000 юана, а най-тежката монета в света тежи 100 кг и е създадена в Канада. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още