IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

План за съживяване на капиталовия ни пазар

Три основни вида мерки предлага блогърът nedyalko, за да се прекъсне летаргията на капиталовия ни пазар

10:31 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
План за съживяване на капиталовия ни пазар

Материалът е предложен от nedyalko, автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg

Намаляващ брой сделки, падащ пазар, изтегляне на индивидуални и институционални инвеститори, незаинтересовани мажоритарни собственици (с някоi изключения) за миноритарните и техните интереси, липса на перспектива за бъдещето и т.н.

Това е характерно за капиталовия ни пазар през последните години.

Каквито и усилия да се полагат от ръководството на БФБ-София (стратегията за развитие до 2012 г.) , Министерствата на финансите и икономиката, БАЛИП, медии, някой мажоритарни собственици, КФН, ЦД и т.н очевидно не носят желания резултат!!!

Каквото и да се случва в световните икономики и на световните пазари или пък в българската икономика, индексите на БФБ-София продължават да падат и падат, паралелно с все по-намаляващия брой сделки и увеличаващия се брой обратни изкупувания от взаимните фондове, съчетано с намаляващия брой инвестиции на пенсионните фондове в родните ни компании за сметка на чуждите, намаляващата популярност на БФБ-София, като алтернативна форма на инвестиране спрямо депозита и т.н.

Дори и Бойко Борисов каза на хората „не пестете, а инвестирайте“, но явно и това не е достатъчно, нито преференциите като нулев данък върху печалбата от търговия на БФБ, АДСИЦ и задълженията за изплащане на ежегодни дивиденти и др.

Явно трябва да се направи още и да се действа по друг начин и в друга посока, за да се промени настоящата ситуация на капиталовия ни пазар.

Трябва да се подготви план с по-сериозни мерки за съживяване на капиталовия ни пазар, в който да се включат всички участници в него, с конкретни идеи, действия и отговорности.

Моето предложение е плана да бъде разделен на три вида мерки:

- мерки, стимулиращи институционалните и индивидуални български инвеститори да влагат средствата в компании, търгувани на БФБ-София;

- мерки, стимулиращи вече листнатите компании на БФБ-София да подобрят корпоративното си управление;

- мерки, стимулиращи нови компании да се листнат на БФБ-София.

Мерки, стимулиращи институционалните и индивидуални български инвеститори да влагат средствата в компании. търгувани на БФБ-София:

- премахване на данък дивидент за период 3-5 години;

- държавата да осигури отстъпка 10-15% от цената на акциите при продажбата на пакети от държавните компании за индивидуални инвеститори български граждани;

- да се изготви информационна кампания, която да разяснява на възможностите за инвестиране, които разкрива капиталовия пазар в контекста на продажбата на миноритарни държавни дялове от компании.

- сумите от вложените средства във взаимен или договорен фонд да намалят част от дължимите данъци за период 3-5 години;

- да се задължат пенсионните фондове да инвестират определен минимум от активите си в български компании, търгувани на БФБ-София, както и Сребърния фонд да може да инвестира определен процент от активите си в акции, търгувани на БФБ-София.

Мерки стимулиращи вече листнатите компании на БФБ-София да подобрят корпоративното си управление:

- премахване на данък печалба за срок от 3-5 години, като сумата може само да се използва само за разпределяне на дивиденти или обратно изкупуване на акции;

- задължаване на компаниите от SOFIX да си осигурят услугите на маркет- мейкър, гарантиращ достатъчна ликвидност, както и да увеличат фрий-флоута си до поне 30% в определен момент (1-2 години);

- да се направи задължително приемането на националния кодекс за корпоративно управление от всички компании листнати на БФБ-София;

- да се създаде звено в БФБ-София, което да следи, анализира, контролира, консултира, предлага налагане на санкции от страна СД на БФБ-София, по отношение на националния кодекс за корпоративно управление;

- да се приемат строги санкции за неспазване на кодекса, както административни, така и парични;

- да се създаде индекс, включващ компании, раздаващи редовно дивидент (без АДСИЦ).

Мерки, стимулиращи нови компании да се листнат на БФБ-София:

- премахване на корпоративен данък за срок от 3 години за нови компании листнати на БФБ-София;

- да се въведе минимален фрий-флоут от 20-30% за всяка нова компания, желаеща да се листне на БФБ-София;

- създаване на звено в БФБ-София, което да консултира компаниите, желаещи да излязат на борсата;

- да се отдели бюджет и да се изготви маркетингова стратегия, за да се стимулират компаниите да станат публични.

Това са някои мерки, които смятам биха помогнали за подобряване на състоянието на капиталовия ни пазар, някои от тях вече са предложени от различни участници на пазара, могат да се изготвят и още, въпросът е да се действа бързо и решително, понеже с всеки изминал ден нещата се влошават.

Всички посочени от мен мерки имат за цел, чрез въвеждането им да се постигне по-ликвиден и съвременен капиталов пазар, който да отразява икономическата действителност в страната, както и да е от полза и за потенциалните акционери, които ще имат възможност да инвестират в качествени компании, така и компаниите да финансират растежа си и да увеличават пазарния си дял. Всички развити икономики се характеризират с това, че имат развит капиталов пазар, ако и ние искаме да станем такава държава, трябва да направим необходимото.

Посочените от мен мерки изискват, както законодателни промени, така и воля и желание за промяна в положителна посока от страна на всички участници на капиталовия ни пазар: БФБ-София, КФН, ЦД, държавата, мажоритарни собственици, дребни акционери, ИП, пенсионни фондове и т.н.

Ако искаме да не сме най-бедната държава в ЕС, трябва да се стимулира бизнесът да работи и да се развива, а това става най-лесно с помощта на един добре развит капиталов пазар. Вместо хората и фирмите да трупат милиарди левове по депозити, те могат да ги инвестират и да помогнат на бизнеса да се развива по-бързо, а, от своя страна, да получат дължимата им се част от печалбата за риска, който са поели и така и двете страни да печелят и държавата да се развива по-добре.

За коментари и повече информация за блога на nedyalko

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още