IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения спасява Гърция. Изводите за България

Ако България вече беше влязла в еврозоната, сега и ние трябваше да платим близо 400 млн. евро на Гърция

14:36 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Словения спасява Гърция. Изводите за България

Материалът е предложен от iordanmateev, автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg

Словения, чиято икономика е приблизително колкото българската, ще си преразгледа бюджета, защото се налага да плати 384 млн. евро за спасяването на Гърция. Това е почти половин процент от обещаните от еврозоната на Атина 80 млрд. евро.

На всеки словенец се пада да плати по 192 евро за безотговорната политика на гръцката държава. Любопитното в тази история е, че словенската икономика е многократно по-малка от гръцката, а словенският стандарт на живот е по-нисък от този на гърците.

Може да се предположи, че това ще доведе до силен политически натиск не само в Словения, но и в други страни от еврозоната, за по-стриктно спазване на фискална дисциплина в бъдеще и гледане под лупа на желаещите да влязат в клуба.

За България това означава, че не може да очаква компромиси. Ако иска да влезе в ERM II и еврозоната, българското правителство трябва да покаже последователност, желязна фискална дисциплина и воля за реформи.

И още нещо любопитно. Ако България вече беше влязла в еврозоната, както бяха планирали правителството на Симеон Сакскобургготски и БНБ, сега и ние трябваше да платим близо 400 млн. евро на Гърция. Представяте ли си какво щеше да се случи с българо-гръцкото добросъседство?

За коментари и повече информация на блога на iordanmateev

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още