IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Мамо, знам нова думичка – дериват!“

Или – мнението на блогъра BigBear за обявеното възникване на пазар на деривати в България

15:39 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
„Мамо, знам нова думичка – дериват!“

Материалът е предложен от BigBear, автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg

Ако преди, за да привлечеш инвеститори, е трябвало в името или в описанието на бизнеса да се сложи технология, после компютър, интернет или синергия, сега новата дума, която не излиза от устата на лицата, свързани с капиталовия пазар е „дериват“. И ето даден е стартът на надговарянето – Създаването на дериватен пазар и фючърсна търговия е важна задача пред борда на борсата, подали сме документи в Комисията за дериватен пазар и т.н.

Не знам защо обаче имам усещането за deja vu – вече съм го гледал този филм и то няколко пъти. Какво да очакваме в следващите серии – 3 месеца чакаме разрешения от КФН, после 3 месеца внедряваме дериватен пазар и още 6 месеца се хвалим, че сме го направили.

Но какво всъщност ще е направено - едно допълнително поле в борсовия бюлетин, в което ще могат да се впишат варантите на Енемона. Същата компания, която за кратко време пусна два финансови инструмента върху своите акции, дарявайки ги с примамливи за инвеститорите екстри, но пропусна да подсили основата на всичко – обикновените акции на компанията.

Ако инвеститорите не виждат дори намек за дивидент от основната инвестиция и тя системно губи в цената си, как точно ще печелят инвеститорите от производните на основната акция (деривати)?

Борсата щяла да подобрява комуникацията си с останалите участници на пазара. Значителна част от съществената информация при комуникацията е невербална, също както значителна част от айсберга не се вижда. И какво се вижда до тук - няколко интервюта, пълни с общи приказки и планове за неопределено бъдеще, и никакви, ама никакви, конкретни предложения със срокове за изпълнение.

И това предизвиква подсъзнателния отговор – това, което виждам, не е това, което чувам. Защото ако имаше реална промяна, щеше да има и реални действия – списък на предложения за решения на основните проблеми на българския капиталов пазар, срокове и ангажирани лица, предложения за модели на работа на клиринговите функции на ЦД, предложения за решения за реални инструменти върху основите индекси на Борсата и т.н.

И както инвеститорите днес отговориха на красивите обещания на Енемона, така и инвеститорите ще отговарят на интервютата на борда на директорите на БФБ за дериватен пазар – ние сме за гъби!

За коментари и повече информация за блога на BigBear

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още