IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацията на „Булгартрансгаз”

Идеи и препоръки от блогъра nedyalko за приватизацията на компанията, която се очаква да е първото листвано дружество от БЕХ

17:39 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Приватизацията на „Булгартрансгаз”

Материалът е предложен от nedyalko, автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg

Продажбата на 10% или повече от държавната компания („Булгартрансгаз” през БФБ-София) е една добра инициатива на министъра на икономиката, енергетиката и туризма и би имала доста позитивен ефект, както върху капиталовия ни пазар и БФБ, така и за самата компания.

За съжаление обаче все още няма изготвена стратегия за начина на раздържавяване на миноритарния дял от „Булгартрансгаз”. Тъй като имам горчив опит от предишни публични предлагания (на частни компании), проведени по начин, който смятам за неприемлив и несправедлив, бих искал това да се проведе по начин, който да е приемлив за всички участници в процеса първично публично предлагане и наистина да донесе позитиви за капиталовия ни пазар, БФБ, инвеститорите и „Булгартрансгаз”.

За целта според мен трябва да се търсят следните ефекти и резултати:

Акциите на компанията да се разпределят в максимално голям брой инвеститори. Ако приемем, че 10% от компанията е близо 71 млн. акции, те да се разпределят примерно 50% (35 млн. акции) на индивидуални и 50% на институционални инвеститори. По този начин акциите ще достигнат до по-голям кръг инвеститори, също така ще има по-активна търговия на вторичния пазар, както и ще се популяризира капиталовият ни пазар сред обществеността.

Също така може да се предвиди дисконт от цената за индивидуалните инвеститори, за да може да се предизвика по-голям интерес към книжата на „Булгартрансгаз”. Моето лично мнение е, че приоритет в това IPO трябва да имат малките инвеститори, за да се предизвика отново интересът им към инвестиране в акции в български компании. Институционалните управляват парите на индивидуалните и, ако те имат желание да влагат в акции, това ще е добре и за първите.

Да се предвиди в следващите години увеличение на свободно търгуемия обем акции да стигне до 30% примерно, като се увеличава с 10% на година след IPO-то. Това би повишило ликвидността на компанията и ще даде възможност на големи инвеститори да търгуват с големи пакети акции.

Мисля, че подготовката за това предлагане трябва задължително да се повери поне на два инвестиционни посредника, които да изготвят конспект и стратегия, както и да осигурят купувачи.

Смятам също, че могат да бъдат занулени и голям брой компенсаторни инструменти при това IPO, ако се разреши използването им за покупката на акции (видяхме, че при продажбата на БТК те достигнаха номинала си 1 лев, което е добре за притежателите им, много от които ги продадоха тогава).

За да се избегнат нереални презаписвания, трябва да се приемат поръчки за покупка само при условие че купувачът има пари по сметка, не еквивалентът им в ценни книжа или друго.

Също така могат да се търсят още идеи за по-добро IPO, които да се реализират и да спомогнат за подобряване на ликвидността и интереса към капиталовия ни пазар, БФБ, бизнеса.

„Булгартрансгаз” е монополист в България, което гарантира на компанията много високи приходи и печалби, като по-голяма част от печалбите се заделят за дивидент.

Точно тези предимства на компанията биха предизвикали интерес сред инвеститорите.

Смятам, че предното такова голямо предлагане на държавен дял (БТК през 2005 г.) допринесе много за развитието на капиталовия ни пазар и БФБ, но доста голяма част от акциите бяха закупени от големи чуждестранни инвеститори (най-вече свързани с новия собственик), за сметка на малките индивидуални инвеститори (българските граждани). Точно те (българските граждани) са, които години наред са издържали и инвестирали индиректно (чрез данъците си) в БТК и заслужават най-големия дял от печалбата. Поради тази причина при това IPO бих искал ние да сме с предимство.

За повече информация за блога, коментари на идеите и други предложения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още