IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ в зоната на здрача, а Варшава се продава и въвежда индекс на Уважението

За целите и предизвикателствата пред капиталовите пазари - мнение на блогъра Plamender

10:20 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
БФБ в зоната на здрача, а Варшава се продава и въвежда индекс на Уважението

Материалът е предложен от Plamender, автор в категория „Бизнес“ на Blog.bg

„Срещу Варшава и да летим - пак няма да ги стигнем”, е казала Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ-София на наскоро проведена кръглата маса на тема „Публичната компания – предимства и перспективи”.

Права е, че няма да ги стигнем, но не защото не летим, напротив ние летим, но в обратна посока – назад и надолу. Спомням си, че предишното правителство, още в началото на мандата си, се ангажира да приватизира борсата. След това, в края на 2007 г., се отказа, не без помощта на „отговорни другари” от ръководството на борсата. Тогава ние бяхме много по-напред от поляците по отношение на приватизацията на регулирания пазар. Последните въобще не искаха да чуват за приватизация на Варшавската борса, напротив, говореха, че държавната собственост има много повече предимства, отколкото недостатъци.

Какво се оказа впоследствие? На 06.11.2009 г. Deutsche Bӧrse подаде оферта за покупка на Варшавската фондова борса. Ето какво казва г-н Бидерман: „Вливането на Варшавската платформа за търговия в Ксетра ще е от полза за Германската борса, защото ще осигури директен достъп на полските трейдъри и брокери… Ние мислим да внедрим Ксетра, но това трябва да бъде одобрено от пазарните участници. Това не е нещо, което ние искаме да направим насила.” Сега си спомнете как се въведе Ксетра у нас.

Германците вероятно ще купят Варшавската фондова борса и ще внедрят Ксетра, но това ще стане по прозрачен начин и в правилата логическа последователност – първо купуваш, после внедряваш. От друга страна, много скоро „Софарма” АД ще се листне във Варшава. Вероятно и други местни компании ще последват нейния пример. Всичко това като че ли по никакъв начин не притеснява родната ни борса. Последната очевидно не може или не иска да адресира правилно проблемите и просто симулира активност и добри намерения.

В заключение, моите адмирации за Варшавската фондова борса за това, че въпреки че се продава, не спира да се развива в правилната посока. Нa 19.11.2009 г. борсата въведе нова система за рейтинговане на социално-отговорни компании и в тази връзка започна да публикува т.нар. индекс на Уважението (Respect Index). Ето какво каза във връзка с това г-жа Елица Дурка от WSE: „Фондовите борси имат много важна роля – тази на лидери в установяването на надеждни бизнес стандарти. Днешното стартиране на индекса на Уважението е начало на едно голямо приключение и едно голямо предизвикателство за нас.”

А знае ли някой, какви са предизвикателствата пред БФБ.

За коментари и повече информация за блога на Plamender

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още