IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Връща ли златото своя блясък?

Благородният метал вероятно започва дългосрочното си покачване след близо четири години на спад, пише Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг

09:46 | 21.02.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златото направи 15% от началото на година и е най-добре представящият се актив на финансовите пазари. Инвеститорите залагат на благородните метали, за да предпазят портфейлите си от падащите цени на акциите и от разпродажбите на петрол и на индустриалните суровини. Страхът винаги е бил добър двигател за цената на златото и този път не е изключение от правилото, пише главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев.

Индексът DAX30 на водещите германски акции загуби 30% от стойността си за последната една година и дори след силното му покачване през последните две седмици е четвърт по-надолу от върха си. Щатският пазар не регистрира такъв силен спад, въпреки че инвеститорите са изключително негативни в момента. Спадът на цените на акциите от началото на годината е много подобен на корекцията на развитите пазари, която се наблюдаваше през август-септември 2015 г. Тогава обаче нямаше толкова осезаемо повишение на цената на златото, въпреки че причините за продажбите на акции бяха подобни.

Поскъпването на златото – криза или добра новина

Не смятам, че ръстът на цените на металите е сигнал за финансова и борсова криза. LIBOR-OIS спредът, който показва кредитния риск в банковия сектор, се повиши, но не повече отколкото беше през 2011-2012 г. На кредитните пазари няма предпоставки за сериозна криза. Това подсказва, че златото не само е застраховката на инвеститорите към повишените рискове на фондовите пазари, но и вероятно започва дългосрочното си покачване след близо четири години на спад. Графиката на златото е изключително интересна в момента:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
decor line
преди 8 години
1500 е добро ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Patilan
преди 8 години
всяко чудо за три дена.... Скоро ще се потапяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
а така Импе гледам, че си гледал и ти тоя филм "Кат порастем би чу Кенгур" ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Най-добра печалба близките 2-3г. според мен би било да се инвестира в мини за ценни метали....Видя се доста сериозно покачване на голяма част от тях....Randgold Resources Limited базирана в Мали..... от 60$ на 90$ и то само за 40 дена някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Eon
преди 8 години
Ако се стигне момента да обменяш кенгурутата си и напальоните си за хляб и чорба... *** тая работа, едва ли ще те спасят за дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Вчера ми попадна следната статия https://***.sprottmoney.com/blog/the-illegitimacy-of-comex-pricing-turd-ferguson.htmlОбщо взето, ако в нея има и 20% вярно, то всичките коментари за цената на златото, и фундаменталните и технически, започват да изглеждат просто наивни.Разбира се предположенията на авторите може и да не са вярни и корелацията да е просто нещо временно. Все пак струва си да се погледне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Grosss
преди 8 години
Рано е да се залага всичко на златото.Вероятно доларът и акциите ще се качатв следващите 6 месеца и най-вероятно златото ще отстъпи до 1000,а може ипод 1000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още