IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде време и България да изпрати човек на слънцето

Разширяваме сътрудничеството със Северна Корея в областта на образованието, културата, медиите и спорта, съобщи МС

09:47 | 13.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дойде време и България да изпрати човек на слънцето

България и Северна Корея разширяват сътрудничеството си в областта на образованието, гласи решение, одобрено от министрите по време на правителственото заседание на 12 февруари.

Може би звучи като виц, но текстът е разпространен от правителствената пресслужба съвсем официално. В периода 2014 – 2017 година двете страни ще разширят връзките и ще задълбочат сътрудничеството чрез размяна на стипендианти, и ще бъдат създадени възможности за развитие в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта.

Северна Корея не се слави с много постижения, особено в сферата на медиите, където е наложена жестока цензура. Хората в комунистическата държава не ползват интернет, защото той е забранен. За нивото на комуникациите в страната може да подскаже следната статистика: при 24 млн. души население към 2011 година в страната има едва 1,18 млн. телефонни поста, а абонатите на телекома (държавен, разбира се) са 100 хил.

Като постижение се смята, че от 2013 година на чужденците не се налага да предават мобилните си телефони на властите при влизане в страната.

Но да оставим изостаналостта в областта на новите технологии. Само преди месеци ръководителят на Северна Корея Ким Чен – Ун, наследил на поста своя баща, заповяда екзекуцията на всички преки роднини на своя чичо Джан Сон-Тхек, включително и непълнолетните. Нарушението на Джан Сон – Тхек е контрареволюционна, антипартийна и антидържавна политика.

Но всъщност е трудно да се прецени какво се случва в тази затворена за света държава и истина ли е жестоката новина.

Една от малкото изтекли информации в последно време е, че в началото на тази година Северна Корея успя да изпрати свой човек до Слънцето, изпреварвайки всички останали нации в надпреварата в овладяването на Космоса.

Разбира се, в ракетата е бил не кой да е, а Хун Ил Гон, който е племенник на лидера. 17-годишният космонавт е взел проби от Слънцето и ще ги покаже на чичо си.

Полетът е продължил 18 часа - в двете посоки. Вероятно от тази технология имаме нужда и е време да изпратим стипендиант в техния институт за космически технологии. И да покорим на свой ред необятния Космос. 

Да не забравяме и спорта. Нашите футболисти сигурно има какво да научат. След Световното по футбол през 2010 година треньорът на националния отбор по футбол Хун Йонг-Ким беше пратен в трудов лагер, заради слабите резултатите на своите футболисти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
Dimat
преди 10 години
Поздрав на Спящия бик,от спящия народ!Спящи бико!Нас,спящия народ,вече нищо не може да ни предизвика,колкото и нагло да е то.Ние вече сме достатъчно упоени и разположени на построените магистрали,сънуваме по кой път да хванем-дали по културно масовите връзки със Северна Корея,или по утъпкания вече път към Свети Петър.По обективни причини,по-вероятен е пътят към Северна Корея,защото тя,като атеистична ще приеме хора от всякакви религии(които,влизайки,ще станат убедени атеисти),докато Свети Петър ще си приеме само християните,а останалите ще трябва да ги върне за дозаспиване.Така,че.пътят е един - към Северна Корея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Много смислен блог пост. Почти колкото новината. Погледни го от друга гледна точка. 1 млн телефона при 24 млн население значи потенциал за продажба на 23 млн телефона. Това разбирасе няма да стане днес, но някой ден ще стане и е добре да си там, когато се случи. Пари се правят в такива държави, Куба, Северна Корея, Африка, ако се стабилизират нещата при арабите и там ще има кинта. Няма какво да продадеш на немеца, той си има всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Спящият бик
преди 10 години
Тези или са се самозабравили, или нагло ни предизвикват!? Най-вероятно и двете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Graf
преди 10 години
Делянче, вече трябваше да са разбрали из редакцията, че : "Разширяваме сътрудничеството със Северна Корея в областта на образованието, културата, медиите и спорта, съобщи МС" е относително невярно, защото правилното заглавие трябва да бъде "Продължаваме сътрудничеството и т.н."Все пак, в някои информационни страници се пазят спомени кой е отворил тези порти: http://***.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135702004
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
balkando
преди 10 години
След новината, роднините на Орешарски и Станишев бързо напуснали страната. От ромски организации веднага заявили, че ще козируват на снимки и паради, но искат още постоянно безплатна храна и пиене, освен ток и вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още