IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По делата им ще прогнозирате....

Подгответе се за нови данъци и такси, не вярвайте на декларации, предупреждава блогърът Павел Бандилов

08:30 | 05.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
По делата им ще прогнозирате....

Годината започна обещаващо за инвестиращите на БФБ. Очевидно родната борса беше ударила дъното и демонстрираше признаци на живот. Освен това се очакваше дълго бленувана приватизация на борсовия ни оператор. Кризата в Европа навлезе във фаза на покой, а пазарите в САЩ и Япония бяха устремени към нови върхове. Почти прекрасно...

До момента на избухването на протестите и падането на правителството. Събитие от типа “черен лебед”. Никой не очакваше предсрочни избори няколко месеца преди предвидените.

По време на лутането между мечти, обещания, лъжи и избори, световните пазари имаха най-добрия си момент в последните 4 години. За съжаление, предвид сложната политическа ситуация в България, този ръст не можа да бъде привнесен на БФБ.

Освен всичко това, точно преди да падне правителството „Борисов”, то реши да пукне с последното си останало “черешово топче” новината за спиране на приватизацията на борсата, като причини не бяха обявени и това даде сила на любителите на конспирации.

Няма да коментирам начина, по който се стигна до съставянето на новото ни правителство или до каква степен то би било стабилно, за да проведе декларираните от него реформи и дали изобщо ще изкара мандата си.

Важното е, че то дойде с явното намерение да облекчи бизнеса, като намали бюрократичните спънки пред него, разплати своите задължения към него и въведе предсказуемост в бизнес средата в страната. Неща, изключително важни, които бяха дефицит в последните години.

Точно поради тези си свои тези, правителството беше припознато с надежда от голяма част от избирателите. Само че между декларации и програми и това, което наистина се случва, има голяма разлика. Толкова голяма, колкото е между първите стъпки на кабинета Орешарски и изказаните от него политически планове.

В първата си седмица кабинетът реши да рестартира проекта Белене, да вдигне ограничението за тютюнопушенето и да направи опит да назначи за посланици бивши служители на ДС, и то през 2013 г. Нищо общо досега с изказаните на моменти дори либертариански намерения на премиера, с призивите към връщане на парламентаризма, към уважаване принципите на индивидуалната човешка свобода и прочие и прочие...

Последна актуализация: 02:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Хора, като тебе все едно са се родили преди 4 години и не са виждали света преди това.. Егати как може да сте толкова залюпени. За каква либерализация говориш? То остана ли нещо нелиберализирано - ефект нула. За едно си прав - ще ги видим, и делата и резултатите. Засега делата на новите са смешни - занимаваме се с посланици, пушене, самолети .... Тези неща ли връщат инвеститори? Тези неща ли решават енергийния проблем? Пушенето ли ще донесе 250 хил работни места. Да по делата ще ги познаем - но накрая на мандата, ако безработицата не падне наполовина трябва да ги принудим да си направят групово сепуко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
i_ivanov80
преди 11 години
Много точна статия. Покрива се напълно с вижданията ми.Вдигането на дефицита за сметка на спасяването на губещи държавни предпроиятия като ВМЗ или БДЖ ще бъде пагубно за държавата. Ще ни вкара в убийствен кръговрат.За постигане на ръст на БФБ трябва най напред да бъдат създадени ясни и точни правила. Така както е по чуждите борси. Това минава обаче единствено през приватизация, при това от чужд инвеститор, който да вдъхне доверие. В противен случай всичко ще е от ден за пладне.Не може да разчиташ да правиш пари на БФБ единствено от insider-и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 25
LuckyYou
преди 11 години
И аз не разбирам какво лошо има в това да се увеличи дефицитът ни? Или пък външният дълг? Те са ненужно ниски, точно тези привлечени средства, използвайки ефекта на ливъриджа (в допустими граници разбира се), биха помогнали много за излизането на държавата от блатото! Кому е нужно да бъдеш фискален отличник, когато нито си в ЕЗ, нито някой го иска това от теб?! На какъв се правиш? Да се опитваш само да замазваш очите, за да можеш да си прокарваш престъпната и безочна политика вътре в държавата! И народът ти да страда, докато ти се правиш на бащица на нацията! Мутрите вън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 29
LuckyYou
преди 11 години
Абсолютно несъгласен съм с тази статия. Всяко едно правителство, независимо от цвета е по-добро от ГЕРБ! Смазването на бизнеса се дължеше само и единствено на мутренските методи на тази организирана престъпна група. Рекетът, на който не само малките и средните, а и някои големи предприятия бяха подложени също показа, че това правителство беше най-вредното за България от години насам! Всичко това пречеше на чуждите инвестиции, а не забраната за тютюнопушене! По делата им юе ги познаете - по резултатите! Дайте да видим борсата как ще реагира на отпускането на хватката, в която бяха захванати всички от бившата власт - и населението! Има време, дайте да изчакаме резултатите? Да не останете всички критици с широко отворена уста от това, какво либерализацията би постигнала в нашата държавица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още