IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проактивните хора – изискване на новото време

Инвестицията в себе си е най-добрият начин човек да бъде конкурентен и адаптивен към променящата се среда

10:45 | 12.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Проактивните хора – изискване на новото време

Проактивните хора имат силно изразена потребност от стремеж и развитие. Това са хората, които имат нужда от себедоказване и постоянно надграждане на знанията и уменията си. Това са хората, които търсят начини да извлекат полза от всяка ситуация, не в смисъла на облагодетелстване за сметка на някой друг, а в смисъла на това да станат по-добри.

Те търсят житейски уроци навсякъде около себе си, търсят учители сред хората над и под тях в професионалната йерархия. Това са хората, които няма да търсят причини защо университетите в България не дават образованието, от което се нуждае бизнеса и икономиката, а ще намерят начин чрез това, което се предлага, да придобият такова образование, което им е необходимо и няма да спират да се обучават.

А нима днешното време и светът около нас не изисква именно това?

Ценни за бизнеса са проактивните хора именно поради тази своя потребност. Те биха се справили добре и в среда, която не им осигурява непрестанна подкрепа - която не ги обезпечава финансово с обученията, които биха искали да посещават всеки месец, не им дава достъп до всички ресурси, които биха помогнали за пълното им развитите. Защото тези хора ще търсят начин, и то проактивно.

В условия на криза, когато компаниите търсят начини за ефективно продуциране с минимални разходи и се обръщат към съкращение на човешкия ресурс като лесна за приложение сратегия, тези хора запазват стойността и цената си. Причината е отново в тяхната потребност да се развиват, независимо от условията. Те няма да се спрат пред икономическите пречки, а ще намерят или изградят нов начин, който да им позволява да бъдат ефективни в новосъздадените условия.

Проактивните хора действат, а говорят по-малко, защото знаят, че действията говорят повече и много по-силно от думите. Те са ценни, защото след 20 години те ще бъдат също толкова търсещи и уменията им ще отговарят на средата, която се създава и се променя постоянно.

Информационното технологично общество на 21-ви век има нужда от повече хора с потребност за усъвършенстване, за да върви напред. Другите изостават, ако днес са добри специалисти, то след 10 години ще се окажат с 20 години назад във времето.

Призовавам ви да не спирате да търсите, събудете потребностите си за растеж и развитие. И действайте. Така единствено ще станете ценен кадър на пазара на труда в днешните икономически и технологични условия, където дори и хората все по-често се превръщат в бързооборотни стоки и незаменимите са на изчерпване без изглед за нова партида. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още