IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали този път печелившите геополитически карти са в ръцете на България?

Шистовият газ е шанс да се намали цената на енергията, в същото време земеделската продукция подобрява позициите ни на световния пазар, смята блогърът Biznesat

13:30 | 10.04.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дали този път печелившите геополитически карти са в ръцете на България?

Много по-лесно е една страна да просперира, когато освен на собствените усилия, разчита и на геополитически късмет.

В момента има шанс България да отчете намаление на разходите за внос на енергийни ресурси и в същото време да спечели от очакваното от експерти повишение на цените на земеделската продукция в световен мащаб, пише блогърът Biznesat. Нещо повече, надеждите са България да увеличи земеделската си продукция както в резултат на разораването на повече площи, така и на увеличение на добивите от декар в резултат на инвестициите в земеделието, включително с европейски средства.

Русия остава най-големият вносител в България с 10,4 млрд. лв. за 2012 г. при ръст на годишна база с 28,4%. Износът ни за там е само 1,1 млрд. лв. или дефицит от 9,3 млрд. лв.

БВП на България за 2012 г. е 77,5 млрд. лв., следователно дефицитът ни с Русия е в размер на 12% от БВП. Разбира се голяма част от внесените енергийни суровини се използват за реекспорт (на горива и нефтопродукти от Лукойл Нефтохим Бургас) или на минерални торове и други химически изделия.

Въпреки реекспортът (внос – преработка – износ), енергийната зависимост на България е мощна спирачка пред ръста на БВП и увеличаване доходите на населението.

Тук на сцената се появява шистовият газ

Въпреки че у нас той не е разрешен за добив, в съседните страни (Румъния, Сърбия и Гърция), както и в много други страни не само че е разрешен, но вече има и издадени разрешителни за добив.

Добиваният в САЩ шистов газ пренасочи катарския добив към Европа и доведе до спад на цените, включително за България. Газпром намали и цените за Полша и Чехия, а за 2013 г. газовият концерн предвижда нови 7,4 млрд. долара за отстъпки, тъй като в момента цената на природния пазар в Западна Европа е по-ниска от тази на Газпром. Последното принуждава руската компания да прави отстъпки, за да продава.

„Шистовата революция“ в добива на петрол и газ доведе до прогнози, че САЩ ще стане водещ производител на петрол в света до 2020 г., а до 2030 г. ще е нетен износител.

Очакванията са шистовата революция ще принуди ОПЕК да намали добива на петрол
, като страхът, че тази суровина свършва, изглежда все по-неоснователен, твърди главният изпълнителен директор на ВР Робърт Дъдли.

Дните на високите цени на петрола са преброени и сортът
Брент може да поевтинее с 30% до 80 долара за барел до края на 2013 г., прогнозира Робърт Левит, изпълнителен директор на Levitt Capital Management, цитиран от CNBC.

Доставките на шистов петрол може да достигнат 12% от световния добив, или 14 млн. барела на ден, с което
глобалните цени на суровината ще се свият с 40%, прогнозират пък от одиторската компания PricewaterhouseCoopers. Ако това се случи България ще спестява до 4 млрд. лв. годишно.

В момента цената на природния газ в САЩ е с много по-ниска от тази в Западна Европа, защото САЩ изпревариха Русия като най-големия производител на природен газ.

Какво по-добро от това цената на природния газ и петрола, внасян в България да намалее?

В същото време България увеличава добива на пшеница до рекордните 4,3-4,4 млн. тона за 2012 г., а общо с ечемика добива става 5 млн. тона. При около 400 лв. на тон по време на жътвата това са около 2 млрд. лв., към които трябва да добавим и 1,4 млн. тона слънчоглед на стойност около 1,3 млрд. лв. или общо 3,3 млрд. лв.

С добива на царевица от 1,7 млн. тона на стойност около 600 млн. лв., продукцията от пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед се оценява на 4 млрд. лв. Отделно значително е и производството на рапица.

Годишният износ на пшеница и ечемик е около 2 млн. тона, а на слънчоглед около 0,3 млн тона. В бъдеще обаче износът може да се увеличи както по линия на количество, така и по линия на цените, особено предвид увеличаващите се инвестиции в земеделието, включително по линия на субсидиите на площ.

Естествен завършек ще бъде увеличаване на поливните площи. В допълнение от сламата и стеблата може да се развие животновъдство, което ще доведе до увеличение в износа на месо.

Всички тези процеси обаче ще отнемат десетилетия. Дотогава е нужно да запретнем ръкави и да работим здраво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 11 години
1. Ние нямаме собствена енергетика,2.Нямаме собствена енергоразпределителна мрежа,3.Скоро няма да имаме собствен железопътен транспорт4.Нямаме собствени природни ресурси, нищо че са на "наша" територия,5.Пътищата дето ги строихме, няма и 2 години започнаха да се рушат. На всеки му излиза -не много по скъпо- и с МНОГО по-малко нерви, да ни заобиколи.Добави, че заради бедното население дори като потребители вече не сме интересни. -------Аналогия с карите - логика при покера:Ако на покер масата се огледаш и не можеш да познаеш, кой е *** - значи си ти. Държим карти от геополитическото тесте - ама са най-слабите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
vzhekoff
преди 11 години
Явни при тебе няма мозъчна дейност освен на първосигнално ниво, щом не можеш да четеш между редовете. Самият (подчертан в началото) пасаж "Тук на сцената се появява шистовият газВъпреки че у нас той не е разрешен за добив, ..." би навел всеки на размисъл, не и лобистите, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
При този продажен политически "елит" нищо не може да ни помогне , най-малкото игра на геополитическите съперничества , която даже не се прави опит да се използува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
много добре- само последното със стебла и слама животновъдство не се прави, но ако се намери друго за ефективното им използване няма да е лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Боян
преди 11 години
Къде видя, че автора на статията се изказва за това да се добива шистов газ в България ? Човека си говори, че цената на газта и петрола ще падне и от ще ни дойде ползата, а не от добив, ама то кой да чете просто си дрънка тъпотии без грам мозъчна дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Rumen_
преди 11 години
"БВП на България за 2012 г. е 77,5 млн. лв." - дали?А и износител на месо за съжаление не виждам да станем скоро, но поне да почнем да задоволяваме по-голяма част от собствените си нужди, че засега родното производство май е някакъв жалък процент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
vzhekoff
преди 11 години
Мине се не мине и айде пак за шистовия газ. Блогърът може ли да представи данни, къде в Европа се добива шистов газ ? Аз не знам да има такова място. Защо трябва да сме първите, които ще си отровим природата необратимо, при това не къде да е, а именно житницата на България ? А, сетих се защо - защото са ни платили едни кинти за да лобираме за едни компании. Нещо като сериал ГМО-2, само че сега със шистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Точно така единственото което ни лисва е не корумпирана изпълнителна власт, която да служи на населението, а не да гледа чуждите интереси и собствения си джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
data
преди 11 години
България няма да мръдне и сантиметър напред ако не реши енергийната си зависимост . Адмирации за материала - ВЕИ също може да се прибавят като дългосрочно решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още