IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народната наивност срещу мъдростта на множеството

На фона на политическите събития индексите на БФБ трябваше да атакуват дъното, но не го правят. Причините са обективни, смята Павел Бандилов

10:17 | 26.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Народната наивност срещу мъдростта на множеството

Сините ни чипове демонстрират завидно спокойствие, като при определени позиции ръстовете продължават, а някои компании дори правят рекорди.

Според напрегнатата политическа ситуация и налагането на някои изключително вредни икономически решения, пред заплахата от заем за харчене и евентуална невъзможност да се състави кабинет, БФБ отдавна трябваше да атакува отново своето дъно. Но въпреки всичките тези заплахи, тя се държи по начин, по който сякаш не съзира опасност.

Очевидно е, че политическото безхаберие доведе до повишаване на риска в страната. Непредсказуемостта в икономическата обстановка се е повишила. Основните кандидати за властта заплашват със сериозно харчене и мерки, които биха се отразили негативно на единственото ни постижение – финансовата стабилност. Нещо, което превърнахме с думите си дори в недостатък, в нещо срамно и лошо.

Въпреки всичко родният ни пазар минимизира тези рискове. Цените на акциите ни отдавна калкулираха фалит на държавата. За да влезна и аз в модерната напоследък риторика, бих добавил, че това се случи още по времето на Станишев.

Цените отдавна отразяват затруднената бизнес среда на компаниите ни, липсата на инвестиции и ликвидност в системата, а така също и затрудненията на външните пазари и най-вече на партньорите ни от ЕС. Подобряващото им се в последните месеци състояние е именно втората причина БФБ да неглижира събитията в страната.

Колективният извод, който са направили пазарните участници, е че цените на инструментите ни за търгуване са калкулирали доста по-негативни събития в световен мащаб от сегашните и че подобряващите се икономически условия на търговските ни партньори ще се отразят в резултатите на сини чипове.

Остава да видим дали мъдростта на множеството точно е анализирала ситуацията или българският политик е животно, неподвластно на човешките и божиите закони и последствията от действията му имат библейски мащаб.

Аз бих заложил на пазара, родните ни лидери никога не изпълняват предизборните си обещания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
На БФБ съм повече от десет години.С въодушевление посрещнах оставката на Б.Б. защото бях убеден , че след неговото слизане от политическата сцена пазарът на БФБ ще се отпуши.Така и стана. След обевяването на П.Орешарски като кандидат за премиер бях направо въодушевлен , защото съм убеден че след 1990 г . за първи път начело на изпълнителната ни власт застава добър професионалист и финансист. Организираните от мафията и мутрите , не е без помоща на чуждите монополи, протести отначало ме стреснаха, но като разбрах какъв е съставът на участниците/нали всяка вечер им се наслаждаваме в емисите на ТВ каналите/ им и че организаторите така старателно се крият зад обевения за лице на протеста Плевнелиев , меко казано се успокоих и свалих всичките си ордери за продажба.При една по ясно изразена позиция за защита на закона от МВР веднага ще започна да купувам, така че все още изчаквам, но съм умерен оптимист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
ceneto
преди 11 години
само дето още не е ясно дали БФБ е капиталов пазар или е някакво друго явление иначе дано е прав автора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
БФБ в момента консолидира, защото страната е политически нестабилна. Но консолидира, а не пада, не заради това, че рискът е много по-висок, а просто защото големите борси са на исторически върхове. Ако големите борси падаха, БФБ щеше да се срути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още