IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фасадни инвеститори

През последните седмици ни заливат утопични идеи, желания за национализация и отказ от демокрация, коментира Павел Бандилов

14:30 | 04.03.13 г. 13
Фасадни инвеститори

Свободен пазар означава, че няма наличие на монопол, в това число и държавен.  За съжаление трябва да си признаем, че в България  нито има пазар, нито има демокрация, има само някакви фасадни структури.

И стигаме до абсурдната ситуация, в която протестиращите скандират за смяна на нещо, което никога не сме имали и не сме успяли да създадем в страната. Протестират срещу елита, който нямаме. Протестират срещу свободният пазар, който не притежаваме. Протестират срещу демократични принципи, който не усвоихме. Няма протест срещу това, че се провалихме, че не се опитахме дори, което е най-големия ни проблем като нация...

Малко или много размирните събития имат характера на събитие тип “черен лебед”. Никой не очакваше искане за предсрочни избори месеци преди същинските. За малко дори даже и да съвпаднат. Кой ли е прогнозирал оставката на финансов министър в края на мандата правителството му?

Черният лебед няма как да се превърне в розово фламинго и за съжаление събития от такъв характер няма как да окажат положително въздействие на икономиката ни или на поведението на капиталовият ни пазар.

Стигнахме до абсурда, че след като последните години очаквахме приватизацията на БФБ и привличането на стратегичести инвеститор, на самата финалната права отлагаме продажбата ѝ На нашите ширини всяко решение е предпоследно. Подобна непредсказуемост на ситуацията, както и доста от исканията на демонстратите, плашат всеки потенциален инвеститор.

Задава се и големият въпрос какво ще се случи на самите избори, кой ще яхне властта и в каква посока ще я насочи. Българите май освен любители на италианския футбол, сме и фенове на средиземноморският им манталитет, който добре сме усвоили, за разлика разбира се от играта им на зеленият килим. Най-вероятно ще го докажем на 12 май.

Единственото положително нещо е, че в цените на акциите на сините ни чипове е калкулирано отдавна дори несъществуването ни като държава. Направо сюреалистично поведение. Търгуваме нещо на нищо нива. По счетоводна стойност, напълно лишени от очаквания. Превърнахме се в счетоводители, без да искам да обидя никого.

Дори и ние, като част от пейзажа сме просто фасадни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
Спящият бик
преди 11 години
Красиво написано - като ритуалните самоубийства от последните дни... Кошмар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 11
clash_t
преди 11 години
... чудя се кое е по-лошо! мишмаша дето го изчетох или клакьорщината отдолу??! "превърнахме се във фасадни инвеститори ... счетоводители" ... а какъв беше, драги като презаписваше трейс-а .. не толкова отдавна? а бълвоча за пазара и либералния модел и мантрите ... ех да ти бяха дали да четеш и други книжки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
точно и добре казано.Само леко противоречие маркирам в - "...събития от такъв характер няма как да окажат положително въздействие ..." върху ..."фасадните инвестиции"...:)Така че с протестите лошо, ама без тях не можеше нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 3
Hahoto
преди 11 години
Чудесна статия! Според мен право в 10-ката!!!!Трезв поглед! Кратко, точно и ясно! Поздравления а автора!Остава голямата въпросителна - А СЕГА НА КЪДЕ!???Ако погледним историческия тренд на развитие на 3-тата българска държава, при анологични ситуации, нищо добро не ни чака!На моменти чак си мисля, че умението да се прецакваме сами по нашите географски ширини ни е генетично заложено! А после силно любим и мразим, но задължително намираме причината за всички тегла извън себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Много идеи които сега ни се струват утопия могат и да се случат. Три месеца след като се състави редовното правителство и се види какво е останало в бюджета вкл. неразплатените договори, вече може и да се вбесят хората.Поздравявам автора Павел Бандилов за смелостта да нарече нещата с истинските имена.За съжаление след срива който настъпи, ще трябва да се прави държавата на ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 28
noko
преди 11 години
Скоро не бях чел толкова много глупости на едно място ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
Lucifer
преди 11 години
Нали точно гърците бяха я измислили тая демокрация, сега точно те я анатемосват и се молят на Путин да инвестира в Гърция?????????..........факт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още