IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фасадни инвеститори

През последните седмици ни заливат утопични идеи, желания за национализация и отказ от демокрация, коментира Павел Бандилов

14:30 | 04.03.13 г. 13
Фасадни инвеститори

Фабриката за илюзии отново отвори врати. Желания валят в наши дни отляво и отдясно, сякаш те мигновенно ще се превърнат в реалност, и най-вече ще решат проблемите ни.  Иска се смяна на модела. Утопични идеи, желания за национализация и отказ от демокрация. Край! Писна ни от нея.

Протестите  са справедливи. Никой не оспорва това.

Проблемът е, че болката от която се оплакват самите протестиращи, няма кой да я диагностицира и лекува. Управляващите избягаха. Така се стигна до абсурдната ситуация, в която болният сам си слага диагноза, убеден е в нея, и е решен да се бори докрай за убежденията си.

Няма как да раглеждаме всяко едно от поставените искания, но това, което прави впечатление, е че повечето са нереални, неизпълними и дори опасни за реализация.

Смяна на елита! Според мен пък един от големите проблеми на България е точно липсата му. Или може би някой си мисли, че един бивш пожарникар или експремиер без един ден трудов стаж преди това, са представители на родния елит? Не съм сигурен.

В същото време ние си сменяме повече от половината депутати на всеки мандат, лутайки се между изкараните нови “месии” на пазара. А може би трябва да се обърнем към бизнеса, за да видим лидери, с който да се гордеем? Не знам защо се сещам за брадати лица с апетити в къмпинг туризма и за някогашни горди ветеринарни инспектори, сега опиянени от панаирна суета.

България има проблеми със съдебната система и с наличието на монопол от всякакъв характер – частен  и държавен. Имаме една фирма, от която зависи колко ще отделяме от джоба си за гориво, друга която ще определи сметките ни за тока, вода и т.н.

Защо никой не протестира срещу цените на кабелните оператори например, или срещу доставчиците на интернет, застрахователните или пенсионните дружества? Защото там има някакво наличие на пазар, има конкуренция.

Държавата е длъжна да осигури тези условия, а чрез съдебната система да осигури безопасността на гражданите си и да гарантира техните права. В момента тя не прави нито едно от двете.

Убеден съм, че протестиращите, както всички хора по света, искат да имат работа, да са здрави и да живеят добре. Това е част от демокрачният процес, а наличието на свободен пазар е един от основните принципи на либералният модел в икономиката.

Последна актуализация: 04:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
Спящият бик
преди 11 години
Красиво написано - като ритуалните самоубийства от последните дни... Кошмар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 11
clash_t
преди 11 години
... чудя се кое е по-лошо! мишмаша дето го изчетох или клакьорщината отдолу??! "превърнахме се във фасадни инвеститори ... счетоводители" ... а какъв беше, драги като презаписваше трейс-а .. не толкова отдавна? а бълвоча за пазара и либералния модел и мантрите ... ех да ти бяха дали да четеш и други книжки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
точно и добре казано.Само леко противоречие маркирам в - "...събития от такъв характер няма как да окажат положително въздействие ..." върху ..."фасадните инвестиции"...:)Така че с протестите лошо, ама без тях не можеше нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 3
Hahoto
преди 11 години
Чудесна статия! Според мен право в 10-ката!!!!Трезв поглед! Кратко, точно и ясно! Поздравления а автора!Остава голямата въпросителна - А СЕГА НА КЪДЕ!???Ако погледним историческия тренд на развитие на 3-тата българска държава, при анологични ситуации, нищо добро не ни чака!На моменти чак си мисля, че умението да се прецакваме сами по нашите географски ширини ни е генетично заложено! А после силно любим и мразим, но задължително намираме причината за всички тегла извън себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Много идеи които сега ни се струват утопия могат и да се случат. Три месеца след като се състави редовното правителство и се види какво е останало в бюджета вкл. неразплатените договори, вече може и да се вбесят хората.Поздравявам автора Павел Бандилов за смелостта да нарече нещата с истинските имена.За съжаление след срива който настъпи, ще трябва да се прави държавата на ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 28
noko
преди 11 години
Скоро не бях чел толкова много глупости на едно място ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
Lucifer
преди 11 години
Нали точно гърците бяха я измислили тая демокрация, сега точно те я анатемосват и се молят на Путин да инвестира в Гърция?????????..........факт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още