IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е цената на доверието в българските публични компании?

Инвеститорите искат месечни резултати и дивиденти, за да се доверят на компаниите, показва анализ на Bigbear

08:30 | 20.02.13 г. 7
Каква е цената на доверието в българските публични компании?

Цената на акциите на публичните компании е в пряка връзка с доверието в мажоритарните собственици.

Цената  е съставена от две основни компоненти – реална настояща счетоводна оценка на притежаваните активи и имагинерна виртуална оценка на бъдещето на компанията и възможностите и да генерера печалби за вбъдеще , пише в блога си Bigbear.

Именно втората част е силно подвласна на доверието. По петобалната система участниците във форума на Investor.bg и инвеститори в български акции определиха доверието си в мажоритарните собственици на следните компании от индекса BGTR30:



Първото изискване на инвеститорите към мажоритарите е те да споделят печалбата и всички компании, които спазват това и разпределят диведент, имат значително по-високо доверие от тези които не го правят.
Второто изискване е прозрачност на управлението на съвместния бизнес и отново се вижда, че компаниите които дават отчети за своята дейност на месечна база се ползват от по-голямо доверие от инвеститорите.

Доверието е нематериално, но това не означава, че няма стойност. Нека да вземем двата крайни случая в горната таблица. Изключваме Енергони, чийто активи са продукт на финансов и счетоводен инженеринг, и взимаме две компании чиито активи са предимно свързани с недвижими имоти. Оценката на доверието в Адванс Тера е 4.19, докато оценката на Синергон Холдинг е 1.85. Разликата между двете доверия е 2.3 пункта. Към момента на настоящите цени на двете акции са съответно за Адванс Тера 2.53 лева и 1 лев за Синергон холдинг.

Когато цената на акцията има локален максимум в този момент доверието би трябвало да е най-високо. Взимаме локалните максимуми по времето на предишния ценови бум на БФБ на двете акции. За Адванс Тера това е 2.1 лева за акция, докато при Синергон Холдинг максимумът е бил 17.4 лева за акция. С отчитане на дивидентите при Адванс Тера настоящата цена е с 36% над предишния максимум, докато при Синергон Холдинг цената се намира с 94 % под предишния връх.

Сумарно се получава, че 2.3 пункта Доверие се равнява на 130% отклонение на цената, нормирано през момента на максимално доверие в миналото. Или загубата на единица Доверие по петобалната система води до 55% загуба в цената на акцията.

Примерът има само за цел да докаже, че има силна корелация между доверието в собствениците на компаниите и цената на акциите, без да има претенция за общо валидно икономически и статистически обосновано правило.

Доверието в мажоритарните собственици се повишава когато

-          компанията разпределя дивидент
-          има предвидима дивидентна политика
-          има прозрачност при извършване на дейността
-          има честа комуникация на мениджмънта с останалите акционери
-          публично дадени в проспекти и интервюта обещания се спазват

Доверието се губи

-          когато компанията не споделя печалбата от дейността
-          няма регулярна информация за бизнеса
-          има неясни и непублични счетоводни сделки със свързани или близки компании на мажоритарните собственици
-          има сделки с акциите на компанията между самата компания и основиня собственик на непрозрачен и непазарен принцип

Настоящият анализ не е препоръка за покупка или продажба на акции, но съдържа препоръки към мажоритарните собственици, заявява Bigbear.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
hristok
преди 11 години
Много добра и поучителна статия. Наистина всички публични компании, които имат претенции нека си вземат бележка за напред. Благодаря на автора и нека за напред за продължава с такива стойностни статии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още