IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да се радваме, че не сме член на еврозоната?

Мерките, които валутният съюз налага, само ще доведат до задлъжняване, смята Десислава Николова от ИПИ

16:54 | 07.12.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Защо трябва да се радваме, че не сме член на еврозоната?



5/ Създаване на Механизъм за конвергенция и конкурентоспособност, т.е. на нов фонд в рамките на зоната, от който ще се отпускат средства на закъсали страни срещу планове за реформи. Планът е фондът да набира капитал от вноските на страните в еврозоната и да се добави като отделно и  независимо перо в европейския бюджет.  

Очевидно създадените до момента спасителни фондове, а именно Европейският фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Fund, EFSF) и Европейският стабилизационен механизъм (European Stability Mechanism) не са достатъчни. Очевидно и МВФ, която е международната институция, отпускаща евтини заеми срещу реформи, също не е.

Новият фонд, както и ЕФФС и ЕСМ, също ще трябва да се финансира от страните-членки на еврозоната, голяма част от които са затиснати от дългови плащания и нямат свободен финансов ресурс. Дори и да приемем, че пари все някак се наберат (от финансово здравите страни като Германия), то съществуването на този фонд добавя още един елемент към пирамидата от морален риск в рамките на зоната. Неведнъж сме коментирали, че съществуването на  все повече възможности за спасение от фалит създава предпоставки за рисково поведение. Този фонд няма да прави изключение.  

6/ Облекчен режим за държавните инвестиции при изчисляване на показателите за здраве на публичните финанси.

При изчисляването на бюджетните показатели държавните инвестиции ще се взимат не за конкретната година, а ще се осредняват за няколко години с цел страните да не се „наказват” за пикове в инвестициите през определени години.

Това предложение изхожда от презумпцията, че публичните инвестиции допринасят за икономически растеж, т.е. съществуват фискални мултипликатори, които са по-големи от 1 за инвестициите с държавни пари. Т.е. за всяко едно евро, инвестирано от държавата, БВП ще се увеличи с повече от 1 евро.

Съществуват редица изследвания, обаче, включително и такива за България, че фискалните мултипликатори може и да са по-малки от 1, т.е. публичните разходи и инвестиции в частност не водят до икономически растеж, а обратно, ощетяват го.

Отделно, както и опитът на ЕС показва, ако има възможност за заобикаляне на едно правило, то ще бъде задължително заобикаляно. С по-горната мярка очевидно се създават стимули за отчитане на някои публични разходи като инвестиции или дори неразумно харчене от правителствата с оправданието, че се правят инвестиции в името на растежа.

7/ Външно представителство на еврозоната в международни финансови форуми, т.напр. в рамките на МВФ.   

Още едно предложение, което увеличава административната машина на ЕС. Ясно е, че едно такова представителство ще изисква съответните служители и звена/институции, които да се занимават с него.

Като цяло, може би единственото смислено предложение от по-горе разгледаните, е да се обвържат европейските фондове с изпълнението на условия за фискално здраве и стабилност. Изключително важно е, обаче, да не се падне в капана на обвързване на средствата от тези фондове с такива макроикономически индикатори, които са извън контрола на правителството.

Повечето от останалите предложения създават нови органи, функции и фондове в рамките на еврозоната, което ще увеличи администрацията на ЕС (еврозоната), ще засили съществуващия морален риск и ще създаде предпоставки за трупане на нови дългове от проблемните страни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Съгласен съм и аз съм писал за това. Нашата валута става освен евтина и малка в количество. Откъде да дойде ликвидността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
edlund
преди 11 години
Въпреки, че България не е член на еврозоната, ние българите нямаме повод "да се радваме, че не сме член на еврозоната". Заради валутния борд, левовете са обезпечени от евра. Действията на бюрократите от еврозоната, които съсипват еврото, съсипват и лева. България винаги ще е по-зле от страните от еврозоната, докато има валутен борд. Това е така, защото страните от еврозоната ще могат да печатат евра, а България - не. Съответно инфлацията, произлизаща от действията на чужди правителства, ще изяжда спестяванията не само на чуждите граждани, но и на българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още