IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен автогол за България

„Южен поток“ в този му вид противоречи на националните интереси, смята икономистът Валентин Стоянов

16:07 | 06.12.12 г. 8
Енергиен автогол за България

Припомняме, че преди години „наддаването“ започна от около 900 млн. евро, за да стигне до колосалните 3,3 млрд.! Колкото по-ниска бъде цената, толкова по-рано страната ни ще започне да получава приходи от проекта. И обратното – раздутата цена не обслужва националния интерес, а само интересите на предварително избраните изпълнител (посочен от „Газпром“) и подизпълнители и доставчици от обръча фирми на съответното българско правителство.

Към края трябва да кажем и нещо друго – че проектът „Южен поток“ не е необратим. Една от причините за евентуален провал може да стане отказ на Европейската комисия да даде прословутата дерогация за достъпа на трети страни до тръбата. Без дерогация проектът може да стане абсолютно нерентабилен, а и ще се породят много казуси около това при какви такси и други условия трети страни биха могли да ползват тръбата.

Става дума също за изравняване на налягания, за химически състав на газа, за количества – все въпроси, които може да се окажат препъникамъни при даден достъп на трета страна до инфраструктурата. Между другото, миноритарните участници в морското трасе от проекта имат договорни клаузи за напускането му при реализиране/ нереализиране на определени условия. Т.е. и от тук произтичат рискове за проекта.

Споменахме също, че финансирането не е осигурено, а няма и ОВОС. Това значи, че строителството на българската отсечка няма как да започне в рамките на сегашния управленски мандат. А след изборите всичко е възможно и със сигурност ще се търси отговорност за ангажиментите, поети от настоящото правителство.

Само до преди няколко месеца българската енергийна общност беше сравнително спокойна за бъдещото развитие около „Южен поток“. Очакваше се, че цената ще варира между 1 и 1,5 млрд. евро, размерът на транзитните такси ще е приемлив, ще бъде договорена клаузата „транзитираш или плащаш“, т.е. всички необходими условия за изгодно за България развитие на проекта.

Очакваше се също нормален избор на изпълнители, който да не бъде предхождан например от посочване на цената на българската отсечка. Е, това се оказаха напразни надежди, а усещането за неадекватност на управлението, за сгрешена енергийна политика и несъблюдаване на националните интереси се задълбочи. На този фон всички бодряшки коментари са една огромна манипулация на общественото мнение.

Ако и вие имате мнение по енергийната политика на България, изпратете ни го на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 1
lubenmark
преди 11 години
Когато един икономист коментира една много голяма тема "Енергия" означава, че най-малкото трябва да знае технически подробности за енергията, била ядрена, атомна, механична, квантова, водна, газова или друга. Такива подробности не се споменават, защото не се знаят. А това е много важно за да оцениш потенциала, който очакваш. Понеже статията засяга глобално само взаимоотношения, то е несериозно само икономист да дава платени съвети и да омаловажава хората от сектора на ядрената, атомната, газовата и водната енергия. И когато икономистът Валентин Стоянов съобрази всичко това, може да прави заключения за интересите на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Интересно дали има връзка между иска на "Атомстрой" за Белене и раздутата цена на проекта "Южен поток"? Така правителството се спасява от иска, пише си актив (-20% на газа) и се прави на ударено за цената на тръбата ...Дали е така - "Атомстрой" и "Газпром" са две различни компании, между които обаче общото е, че защитават националният руски интерес...Ние кога ще си защитим интересите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...Незнам само защо от ЕС така и не реагират по някакъв начин..."И какво? Все да чакаме някой друг да ни оправи. Я за 800, я за 80 дена. Като си нямаме държавници, "като сме европейци, ама не до там", както казва Алеко, "като сме не народ, а ***", както е кзал дядо Славейков, това ще са логичните резултати. Навремето съсякоха Стамболов насред улицата, щото беше настъпал чужди интереси. Днес такава опасност няма, защото е пълно с продажници. Един сал Костов се опъна на американците за 200-та хиляди косовари и му биха дузпата. Други мераклии няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Съгласен съм с коментара тук. Но не се отчита политическия фактор, а той е много съществен.Все пак да не забравяме, че България 22г. все някак пропуска да свърже газовата си мрежа със съседните страни. Дали това е случайно?В никакъв случай.А петрола който внасяме? Нима с счетоводното вкарване на Нефтохим в загуби не се източва паричен ресурс от България и същевременно се сложиха купища административни пречки пред вноса от други страни.Но проблема е още по дълбок ако се погледне политическата ситуация в БГ. Освен всичко казано 2-те най-големи партии наливат в пари на същия доставчик(Путин) за АЕЦ, който дори няма да се построи.Очевидно става въпрос за икономическа окупация на Русия в БГ, която не е прекратявана от 45г. насам.Незнам само защо от ЕС така и не реагират по някакъв начин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още