IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата в здравеопазването - защо се плаща за едни и същи услуги?

Солидарността на системата трябва да бъде само в основна степен, а останалата част да бъде личен избор, смята Момчил Матев

09:00 | 19.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реформата в здравеопазването - защо се плаща за едни и същи услуги?

Дебатът за здравните вноски продължава. Днес ви представяме позицията на Момчил Матев, който е бил провокиран от мнението на Императора – Здравната система – доверие в кома.

Не само тъмнокожите са неосигурени - макар да са ползватели на услугата доста често. Няма нужда от расизъм тук, при все, че проблемите са достатъчно много. Просто в тази система нещо из основи не пасва и колелата засичат.

Наистина сегашните вноски трябва да се разделят - тези 2%, с които ги повишиха, да отиват в частен фонд поименно. Така всеки ще знае с какво разполага. И когато прецени да го използва - я за по-обстоен преглед, я за роднина. Нещо със здравна цел трябва да бъде.

Работя в компания, в която се заплаща и допълнително здравно осигуряване. Въпреки че е допълнително, неговите дейности дублират напълно извършваните такива в държавното.

Наистина зависи от пакета, който фирмата е избрала, но според мен и 1 лв. да струва, той трябва да надгражда, а не да дублира. Защо се правят допълнителни профилактични прегледи, заплащани от работодателите? Всеки е длъжен по закон веднъж в годината да отиде при т. нар. джи-пи и да си направи такъв. Здравната каса го плаща. Защо трябва една фирма да плаща за същото нещо? По-добре по един зъб да плати, например.

Така излиза, че си правим по два профилактични прегледа годишно (целта на държавата е, ако се скатаеш от единия, да отидеш на другия, т.е. поискай 200%, за да получиш 100%), но пък ходим без зъби, защото не можем да ги заплатим. А така здравните фондове гълтат пари без причина. Точно както и цялата здравна система.

Работя на трудов договор и всяка стотинка за здравна осигуровка от сърцето ми я късат - не защото съм стиснат, а защото резултат няма и се чувствам все едно си изхвърлям парите в кофата за боклук.

Трябва наистина да се помисли как солидарността на системата да бъде само в основна степен, а останалата част да бъде личен избор. И ако не бъде намерено решение скоро на този въпрос, тя сама ще се срине.

Трябва да се помисли и за мобилността на същата тази система - наистина има болници по населени места, които са неефективни. Обаче не могат да бъдат закрити. Защо? Защото ако ги няма, транспортът и инфраструктурата са в толкова окаяно състояние, че болните не могат да бъдат транспортирани навреме до по-големите болници.

И така неусетно отново стигаме до комплексността на проблема, естествено излизащ от рамките на самата здравна система. Докато държавата е разграден двор и здравето ни ще е част от разградения двор и няма начин да стане различно.

Какво трябва да се промени в системата на здравното осигуряване? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"всяка стотинка за здравна осигуровка от сърцето ми я късат - не защото съм стиснат, а защото резултат няма и се чувствам все едно си изхвърлям парите в кофата за ***"---------------------------Ами аз така се чувствам като плащам местния данък а пък толкова години улицата е все в кръпки и дупки. И к'во да направя?! Нищо не мога да направя - да седна да се вайкам през ден къде отиват парите ми ли и защо не оправят улицата? Та така и със здравната система - плащам, пък ако ми потрябва и ако мога да взема нещо, което ми се полага, го вземам, ако не си плащам. Т.е. гледам на това като на всички останали данъци - плащаш без да разчиташ, пък ако стане - стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още