IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарен принцип и свободна конкуренция – магическото хапче за здравната система

Политиките, насочени към ограничаване на права и налагане на ограничения са тотално сбъркани, пише блогърът Sanchopansa

09:00 | 20.08.12 г. 7
Пазарен принцип и свободна конкуренция – магическото хапче за здравната система

Пазарът на труда се влияе пряко от предлаганото заплащане. При стартова заплата за специализант от 390 лева у нас и например над 2000 евро в Германия, е ясно кои студенти остават в България и продължават да се занимават с медицина. От друга страна медиите непрестанно ни заливат с новини за поредния вид източване на касата, нерегламентирано плащане, избор на екип и т.н.

Налага се разбирането, че лекарите разполагат с огромни доходи. Това е вярно за част от тях, но не за всички. Създава се порочен кръг – хората не желаят да плащат осигуровки защото имат нагласата, че после трябва да доплащат. Лекарите, прибиращи пари под масата, най-често не са най-добрите специалисти и хората не са доволни от работата и отношението им.

Усещането допълнително се усилва отново от медиите, където едва ли не всеки смъртен случай в болница се изнася като лекарска грешка. В тези твърдения разбира се има част истина, защото сечението на добрите лекари и тези, които прибират пари под масата, е относително малко множество, а способните лекари, съгласни да работят за подигравателни доходи, си е направо празното множество, което пък няма как да не се отрази на реалната статистика за лекарските грешки.

В резултат на всичко изложено до тук, смея да твърдя, че и здравната система и здравноосигурителната система са пред колапс. Едната поради тоталното обезкървяване и липса на специалисти, другата поради категоричното нежелание на хората да плащат без да имат гаранция както за наличието и качеството на услугата, така и за крайната и цена.

Предлаганите от това, а и от предишните правителства решения, са все повече рестрикции, глоби, наказания. В обществото пък открито се коментират идеи за гражданско неподчинение и саморазправа с лекарите.

Глобяване на болниците докато спрат да надписват пътеки, студентите по медицина да трябва да заплащат обучението си преди да емигрират, преследване на некоректните платци с целия натиск на държавния апарат – всичко това са реактивни действия, целящи да предотвратят последствията, без да адресират причините. 

Едва ли хората биха били доволни, след като държавата изсмуче още малко пари от останалите в България българи, които да потънат в неефективната здравна система. Едва ли и пациентите биха искали да ги лекуват онези специалисти, които могат да бъдат наети с предлаганите в момента заплати.

Обществото ни е узряло до идеята за индивидуални партиди при здравните вноски. При това положение обаче, ще се окаже, че голяма част от хората със символичните вноски, които правят, не могат да получат повече от символично здравеопазване, а и да не забравяме принципа на солидарността – някои хора се нуждаят от лечение на стойност по-голяма от вноските, които са направили.

Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Един анекдот тази посока"*** питало баща си-тате,какво е демокрация?-това е когато белите работят а ние *** получаваме помощи и се ползваме от всички благини,без нищо да правим-отвърнал "бащата"-ами те не се ли сърдят белите-попитало ***-сърдят се,ама това вече е расизъм"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
4 - не слагай пенсионерите на един кантар с *** и малките им. С трудът на пенсионерите са построени тия болници - и те трябва да получават спонсорирана от държавата здравна помощ, докато гнусотняците и *** им са просто едни кърлежи - който ного ги обича - да събира пари за лечението им в благотворителни акции - аз не желая да участвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Обективно описана ситуация. Посоката е вярна. Да "пазарни" принципи и нека я наречем "лоялна" конкуренция в БГ е трудна. Но при ЯСНИ правила, би се получило. Така или иначе "социални" и сега се удържат от работещите/разните му там фондове ПКБ, и прочие/. А здравните осигуровки при обезщетения за безработица се покриват ясно от къде. Наистина рязката промяна към лични партиди ще е трудна, НО в разумен срок и при ясни правила за здравните осигурители/частни и държавни/ трябва НЕИЗБЕЖНО да се направи. Иначе, сега пишещите тук ще изпаднем в същата ситуация като седящите в очакване пенсионери и болни пред кабинетите в недалечно бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
И в тази статия предложението описва крайния етап, когато вече всичко е розово.Схемата си е супер според мен само дето междувременно 2+ милиона пенсионери и половин милион деца(половината от тях *** ) изпадат извън всякаква здравна помощ. А това е ситуация водеща меко казано до революция поради една или друга причина.Личното ми мнение, е че осигуровките трябва да се запазят каквито са, като личните партиди да станат малък, постепенно нарастващ процент от тях. Съответно НЗОК и държавните вноски да осигуряват все по стеснен кръг от медицински услуги, но при повишаване на тяхното качество. А личните партиди(например 10% от вноската първоначално до към 50% от нея след 5-10г.) да станат обект на пазара (частни фондове и медицински услуги). Факт е в момента, че пред кабинет се чака по 2-3ч което е неприемливо за работещ човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
optional
преди 11 години
важното е, че е стартиран дебат. засега само тук, но вярвам, че достатъчно хора четат този сайт и могат да се замислят.поздрави за инициативата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Все още в България няма нито пазарен принцип нито свободна конкуренция.Така че тва магическото ако е помогнало някъде другаде тука е поредното нещо, което няма да проработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Добро мнение - само че отде парите за това "социално здравеопазване"? - Пак ние ще го плащаме, а после, ако се разболеем, ще си цакаме наново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още