IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглища по време на криза

В енергийния сектор се извършва революция, известна на малцина, пише блогърът Искрен Пенчев

08:15 | 10.07.12 г. 9
Въглища по време на криза

През последните години медийните заглавия в енергийния сектор са доминирани предимно от петрола, природния газ и възобновяемите източници. Вътре в самият сектор обаче в глобален мащаб се извършва революция, известна на малцина.

САЩ продължават да играят ключова роля на енергийния пазар и в този смисъл би било неуместно да игнорираме случващото се там. Цената на природния газ падна до невиждани нива, а консумацията на петрола и производните му се сви.

В резултат на това акциите на ключови компании във въглищния сектор (като Peabody и Arch down) се свлякоха, заедно с Dow Jones US Coal Index, който от нива над 225 пункта в края на миналата година, днес е около 160 пункта.

Съвсем нормално би било в тази ситуация всички ние (включително и бранителите на климатичните промени) да си помислим, че във времена на криза светът е открил най-доброто решение – преструктуриране на световната икономика от такава, основана на въглища, към по-ефективна, основана на екологично чиста енергия.

И това би било крайно погрешно.

Истината е, че само за периода 2001-2011 г. глобалното потребление на въглища е нараснало с внушителните 56%. Тенденцията на драстично увеличаване консумацията на вългища за производството на енергия все по-видимо се проявява през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
YordanGeorgiev
преди 11 години
google andrea rossi e-cat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
"ЕС (включително и България) са отговорни за повече от 50% от световните емисии на CO2, ако гледаме последните 150-200 години и не може да обвиняваме други, че искат да достигнат потребление на енергия на глава от населението като нашето! " А целевото разпределение през тези години? А факта, че то стои зад индустриалното производство на над 50% от световния продукт пак през тези години? Я стига, моля! Сега те осират това, което ние /7,3 милиона българи/ се съдираме да плащаме по най-фантастично завишени цени и да бършем с хартийка /извинете ме за израза/ ... Колко време и колко души в Индия са живели и ползвали отопление на *** , че да се сравняваме и ние с тях? Едва ли не, колега, ти ни изкара измежду основните виновници за ситуацията в света - ами давай да навеждаме глави и да отиваме, без коментари, на кладата, а? Природовретители ниедни такива, ама-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 12 години
Не е точно така! В Китай има най-голям номинален ръст на потребление на въглища, но и най-голям номинален ръст на инсталирани ВЕИ в света! Просто там расте като цяло много по бързо потреблението на енергия и не може да им се сърдим, че ползват и евтини въглища! Кой за какво харчи може да се гледа и от друга гледна точка. ЕС (включително и България) са отговорни за повече от 50% от световните емисии на CO2, ако гледаме последните 150-200 години и не може да обвиняваме други, че искат да достигнат потребление на енергия на глава от населението като нашето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Гари
преди 12 години
И какво излиза - ние харчим луди пари да чистим планетата, а други държави си гледат кефа, горят въглища колкото си щат и отгоре на това имат по-конкурентна икономика заради по-ниските енергийни разходи. По-*** европолитика от това здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Гари
преди 12 години
Много интересен анализ. Докато страните от ЕС се борят с парниковите газове и унищожават тецовете на въглища, оскъпявайки енергията и намалявайки конкурентоспособността на цялата икономика, държави като Русия, Китай и Индия увеличават драстично инвестициите точно в този енергиен сектор. И ако Русия, Китай и Индия не ограничават емисиите CO2 и другите газове, какъв смисъл има да се прави това в Европа. Излишно харчене на пари и то много пари. Конкретно мога да кажа за ТЕЦ-Русе, който все още е на въглища. За да изпълни всички изисквания за ограничаване на емисиите, които е поставил ЕС, в централата трябва да се инвестират около 120 млн. лева. Най-вероятно няма да вкарат толкова пари и ще минат на газ. Което ще вдигне цената на топлоенергията с поне 50%. Дори да ги инвестират, цената пак ще се вдигне, защото всички тези инвестиции ще влязат като амортизации в разходите и ДКЕВР ще трябва да одобри по-висока цена, за да може централата да върже бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 12 години
Хубава статия, но липсва един ключов момент, който я прави манипулативна! Номиналният ръст на потреблението на въглища е интересен, но за да разберем истинската роля на въглищата трябва да видим как се е променил дела на въглищата в енергийния микс!Последните 10 години имаше голям ръст на потреблението на енергия по принцип в BRIC и е естествено да расте и потреблението на въглища, като основен елемент в енергийния микс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Преди години Ковачки в едно интервю каза че е най добре енергетиката у нас да се развива на база местни въглища . Така като гледам ще се окаже че е бил прав .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
user##
преди 12 години
Много информативна и интересна статия. Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още