IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на хамелеона, или краят на мечките и биковете

Новините валят една след друга, но никоя от тях не може да бъде „изтъргувана“ на българската борса, пише блогърът Under The Sun

13:50 | 04.07.12 г.
Денят на хамелеона, или краят на мечките и биковете

Като че ли няма пазар или актив, който да е застрахован от спад при евентуално негативно развитие на икономическата ситуация. Определено защитна позиция предлага технологиченият сектор в САЩ, който освен стабилни продажби, демонстрира и много сериозна “кешова наличност”.

При наличието на почти два милиарда потребители на интернет и свързаните с него технологии, потенциалът е просто огромен. Няма нищо общо с “ДотКом” балона и неговите 5 млн. клиенти навремето.

За съжаление, отново най-тъжна се оказва съдбата на инвеститорите на БФБ. Те отново нямат възможност да “изтъргуват” нито икономическите събития по света, нито представянето на родната икономика или публичните ни компании.

След настъпилата обезвереност като че ли единствената възможност за нашите трейдъри се оказаха АДСИЦ-ите, и то по-конкретно тези инвестиращи в земеделска земя. Но тези предпочитания не са лишени от логика. На практика дружествата, инвестиращи в този род актив, са най-малко изложени на пазарен риск.

При създалата се неблагоприятна икономическа обстановка компаниите-износителки влошиха своите резултати. На фона на намаленото търсене в световен мащаб сега очевидно ще трябва да се справят и с поредното увеличение на тока, което ще оскъпи допълнително продукцията им.

В същото време след странните законодателни решения относно продажбата на цигарени артикули е очевидно, че и Юрий Гагарин АД, който напоследък радваше с резултатите си, ще загуби своя чар като предпочитана компания.

На практика единственият подценен актив, за който има реално търсене и е представен на нашата борса, са АДСИЦ-те, инвестиращи в земеделска земя. Останалите дружества страдат от липсата на интерес към капиталовия ни пазар, както и  от слабата ликвидност.

Дано поне новото лятно “работно време” да внесе някакви нотки на оптимизъм сред участниците и да увеличи търгуваните обеми.

Няма прогнози, предсказания или вълшебни лекове, които да направят избора на инвеститора по-лек, без значение къде и как търгува. Ситуацията на пазарите се променя всяко тримесечие. Няма печеливши стратегии, няма “hold and buy”, няма технически анализ, фундаментални прогнози, няма тайни съвети. Няма тренд.

Има просто силни движения и в едната, и другата посока. Единственото качество, което може да спаси търгуващите, е тяхната адаптивност. Ще оцелеят хамелеоните.

В какви активи инвестирате? Търгувате ли на БФБ и какви са очакванията ви? Какво трябва да стане, за да се раздвижи българския пазар - очакваме мненията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още