IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на хамелеона, или краят на мечките и биковете

Новините валят една след друга, но никоя от тях не може да бъде „изтъргувана“ на българската борса, пише блогърът Under The Sun

13:50 | 04.07.12 г.
Денят на хамелеона, или краят на мечките и биковете

Всичко това оказва влияние на Китай, чийто основен пазар е Европа. Производствената активност в Китай е продължила да се свива и през юни, записвайки най-ниското си ниво за последните седем месеца. В основата на това е спадът на новите поръчки за износ, които са се понижили до най-слабото си равнище от март 2009 година насам. Това показват данните за PMI индекса в производствения сектор, който се изготвя от британската банка HSBC. Стойността на показателя за юни е 48,2 пункта, което е най-ниското ниво от ноември 2011 година досега.

По-слабото търсене в Европа засегна и японските автомобилопроизводители, илюстрирайки рисковете за азиатския износ, произтичащи от кризата в еврозоната. През май индустриалното производство в страната се е понижило с 3,1% на месечна база, обяви министерството на търговията в Токио.

На фона на всичко това, възстановяването в САЩ „остава крехко“, се посочва в годишния доклад на МВФ за американската икономика. Фондът предупреждава за рисковете от дълговата криза в еврозоната, несигурността около вътрешната политика на Вашингтон в навечерието на изборите през ноември, както и необходимостта от повишаване на дълговия таван през 2013 г.

МВФ все пак изтъква, че има вероятност американската икономика да се възстанови по-бързо.

Призракът на Европа броди из пазарите по света, което засилва волатилноста и несигурността в борсовата търговия.

Цените на суровини са повлияни от несигурната политическа ситуация, която в комбинация са намалената икономическа активност, определено не ги прави така желаното сигурно убежище. Златото отново напомни за себе си след поредицата негативни новини от Стария континент, слаби икономически данни идващи от най-различни части на света и очакване за реакция от страна на Фед и ЕЦБ.

Всяка поява на слухове относно “печатане на пари” изпомва неговата цена, която отново достигна 1600 долара за тройунция.

Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още