IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдеще за Сребърния фонд – инвестиране и преинвестиране в дългосрочни балони

Изборът за това къде трябва да се инвестират парите трябва да се базира на въпроса кои балони ще се спукат след 10, 20 или повече години, смята Георги Иванов

11:45 | 04.05.12 г. 8
Бъдеще за Сребърния фонд – инвестиране и преинвестиране в дългосрочни балони

Дискусията за Сребърния фонд продължава да вълнува читателите на Investor.bg. Досега публикуваните мнения може да проследите тук. Сега е ред на позицията на Георги Иванов*.

Дискусията за Сребърния фонд остава важна, защото в период на дълготрайна рецесия  и перспектива за нулев или  слаб растеж на карта е поставено социалното осигуряване на българските  граждани за десетилетия напред.

Ако  развитието на кризата в Европа се влоши, това означава средно по-нисък стандарт на живот на целия континент и България няма да избяга от тази тенденция, независимо от ниската си икономическа база в сравнение с централна и западна Европа.

Икономическата  логика от края на златния стандарт в началото на 70-те се основава на плаващи курсове между паричните единици, които позволяват осъществяването  на транзакции, чиито обем би бил  невъзможен при фиксирания курс на златния стандарт.

С други думи, основният монетарен инструмент не е това колко налично злато има една държава, а какво количество пари поддържа в обръщение и как го контролира. Златото се превръща от фундамент на системата в едно от възможните вложения в ДЦК, петрол, ценни метали, акции или други финансови продукти. 

Най-интересното  за тази логика е, че тя е парадоксално в конфликт с икономическата теория.

Търсенето и предлагането не могат да са обективни пазарни инструменти, защото в крайна сметка става въпрос за хора – а те са ирационални. Доказателството е нагледно – микроикономическата рационалност се превежда в системна ирационалност и пример за това е, че светът произвежда достатъчно храна да изхрани всички хора на планетата, но милиради продължават да гладуват.

С други думи, ‘обективните’ икономически фактори се движат от това какво мисли един човек за това което другите около него правят; мотивацията е психологическа и емоционална.

С тази представа е възможно да си обясним защо се получават икономически балони.

Когато скоростта на транзакциите и мащабите им нямат исторически аналог, трябва да се попита как реагират хората на тези тенденции, когато те самите са в  основата на тяхното съществуване.

Поставете една инвеститорска група, която контролира Х милиарда долара в позицията да купува ДЦК, злато или частни акции и си представете, че тя приема за приемлив риск, който поставя инвестирания капитал в  отношение няколко пъти по-голямо от стойността на собствеността ѝ.

Индикаторите за тези решения, които излагат самото съществуване на тази група като такава, не са друго, а дейността на други подобни инвеститорски групи.

Скоростта на надуване и пукане на тези балони е най-доброто, което имаме като методика за икономическа организация, независимо от политическата идеология, която ги покровителства.

С отрицателна перспектива за икономическото развитие на Запада и опасения за жилищни  и други балони в развиващите се азиатски икономики изборът за това къде трябва да се инвестира Сребърния фонд е нужно да се основе на един сложен анализ на тенденциите в глобалната икономика и кои са най-доходоносни  в средно- и дългосрочен план, т.е. кои балони ще се спукат след 10, 20 или повече години.

Да не се инвестират парите, мисля, че носи по-голям риск в случай че дълговата криза в еврозоната предизвика неконтролируемо покачване на инфлацията.

Левът е обързан с еврото и е пряко зависим от тенденциите с него. В този случай, решението трябва да вземе в предвид много рискови фактори и да намери най-добрата пътека за развитие на фонда.

*Георги Иванов е магистър по политически науки. Интересите му са в сферата на политките в областта на международната сигурност и колективната отбрана. Повече информация за него може да намерите тук.
 

Каква е вашата позиция за Сребърния фонд? Доколко опасно е инвестирането на средства от него в България?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Подкрепям mick, но с уговорката, че държавата все още няма механизми да управлява добре икономическа дейност и чак когато (и ако!) се разработят такива, тогава може. А дотогава (или ако не), поне с тези пари да платят държавния дълг - така поне няма да плащаме лихви на чужди рентиери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 12 години
хи хи - това са новите инвеститори - спекуланти. купуват и чакат някой да работи за тях. Заради това сме на това дередже. Трябва работа пичове. "Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование" Такива статии има днес, та ако се надявате на тия работодатели да умножат парите.. много се лъжете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Сладура mick не се косо НЕМА да купат злато ! НЕ МОГАТ ДА КРАДАТ от златото или да назначат шуробадженаци да го управляват ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Държавата няма нито умения, нито воля за инвестиции. За мен инвестиция от страна на държавата на каквито и да е пари в каквото и да е било е равносилно на изгубването на тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Жалка работа е в момента - парите подпомагат други икономики за смешни пари. Тоя фонд както е в момента нито пари прави, нито помага на икономиката ни. Остана сега да купят злато с него и златото да падне. Яко нали. Спекулата не е за всеки. Щото това си е спекула, а не инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хааахаха! А защо не и в няколко спа хотела и кръчми, или няколко МОЛ-а... хехе! :LOL:Мераклии да яхнат фонда и да си живкат само от трохичките - бол! :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Та даже ЕРП или ВЕЦ? А защо не и ветропарк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 12 години
А защо просто този фонд не купи няколко печеливши бизнеса в България - например верига бензиностанции, фирми за бутилиране на минерална вода, та даже да построи път който да е със заплащане? Ако с парите на фонда се купят 10-20-50 че и повече бизнеса в които фондът да бъде мажоритар? Че и фирма за строителство на пътища/инфраструктурни обекти, поддръжка на улици - тъкмо ще бъде коректив на цените на сегашните фирми? Защо трябва да се избират пасивни и схеми на управление? при които се чака някой друг да печели парите на фонда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още