IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сребърният фонд – много приказки, малко идеи

Никой не коментира същността на фонда и хората, които трябва да го управляват, смята Антон Евстатиев

12:18 | 22.04.12 г. 4
Сребърният фонд – много приказки, малко идеи

Дискусията за Сребърния фонд продължава да вълнува читателите на Investor.bg. Досега публикуваните мнения може да проследите тук. Сега е ред на позицията на Антон Евстатиев.

Актуалният спор за т.н. Сребърен фонд може да се определи като ожесточен, изострен, популистичен или по много други начини. Вглеждайки се в реториката на спора, използваните термини, опирането на факти или интерпретирането на процесите, можем да видим, че тази дискусия е малко експертна и още по-малко конструктивна.

В спора взеха участие министър-председатели, финансови министри, институции като ЕЦБ, БНБ и министерство на финансите, много асоциации и организации и всичко това бе надлежно отразено и коментирано от много медии с различна компетенция по този въпрос.

Въпреки тази експертна мощ в дискусията преобладават прорукувания за „вземане“, „изхарчване“, „пропиляване“ и какво ли още не на парите от фонда.

Едни виждат опасност държавата да фалира (макар някои от тези хора да имат претенции на бъдещите избори), от БНБ се притесняват за макроикономическата стабилност, от ЕЦБ за изкривяването на пазара, докато правителството и някои организации виждат възможност за подобряване на ликвидните позиции на държавата и икономиката, както и осигуряване на по-голяма доходност на фонда.

И разбира се, винаги се стигаше до заключението, че предстои финансов армагедон, макар никой да не изяснява конкретните заплахи, просто се говори за повсеместна катастрофа.

Никой обаче не забеляза, че темата за инвестициите по своята същност е само част от проблема на фонда и още повече, че тази тема зависи от изясняването на други въпроси относно фонада.

Всъщност  в момента наименованието „фонд“ може да се разбере само от името му. Към момента това е просто част от фискалния резерв, нищо повече. За целите на този фонд също може да се добие някаква представа само от името му, а за начина на постигането им - от никъде.

На дискусия не бяха подложени целите на фонда. Никой не коментира какво място ще има той в системата на пенсионното осигуряване. Никой не попита в какви случаи ще се използват парите от фонда. А без този отговор не може да се определи в какво да се инвестира фонда и в какво не.

На дискусия не бе подложен и въпросът за управлението на фонда. Никой не дискутира кой трябва да бъде и кой не в управителния му орган. Никой не коментира въпроса с конфликт на интересите при управлението на фонда. В страни останаха и въпросът за отчетността на фонда и критериите за оптимално му управление.

Спорът се консолидира около инвестициите на фонда, а фактът, че големината на фонда е такава, че не му позволява да играе важна роля в пенсионната система, остана незабелязан. От тук следва също важен въпрос – ще има ли други източници на финансиране на фонда, различни от доходноста на инвестициите.

Изясняването  на размера, целите, управлението и инвестиционния хоризонт на фонда ще позволят решаването на въпроса дали да се инвестира в български ДЦК и ако се инвестира до каква степен и в какви ценни книжа.

Лично моето мнение е, че българските ДЦК са качествен инвестиционнен инструмент, но като всеки инструмент трябва адекватно да се използват, за да постигнат целите на инвеститора.
 

Каква е вашата позиция за Сребърния фонд? Доколко опасно е инвестирането на средства от него в България? Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Иначе за статията - автора е прав, че всички изказващи се само политиканстват по въпроса, а не дават нищо като предложения.За мен лично такъв солидарен фонд е безсмислен в пенсионната с-***. Така или иначе в момента де факто 40% бюджета на държавата отива за пенсии и на практика е солидарен фонд за осигуряване с управляващи МФ и Министерски съвет.За какво ни е още една институция за същата дейност. Така или иначе от приватизация надали ще се вземат кой знае колко пари в скоро време, за излишъци също ще има да почакаме няколко години минимум ако изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Не е вярно, че са изхарчени, защото това няма как точно да стане при положение, че е депозит в БНБ.Просто иска да ги ползва за еднократно увеличение на пенсиите това и другото лято с идеята, че това ще им спечели изборите. Доста глупава идея според мен при положение, че дефицитът на НОИ е 50%(5 млрд. лв) което си е почти 17-18% от целия бюджет на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 12 години
Истинският проблем със Сребърния фонд е съвсем другаде. Никой не е спрял МФ да го управлява и да постига достатъчна доходност. Но ми се струва, че за тия люде това е последната грижа. Проблемът не е в липсата на пари за плащане по външния дълг. Държавата има в повече над 8 милиарда евро към валутния борд и изплащане на 2 милиарда лева не е никакъв проблем. Но Али Баба и 40-те му помощници ВЕЧЕ са опукали над 30% от СФ и сега трескаво търсят как да узаконят грабежа. Както повечето им деяния нещата са прости и ясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Вярно е, че фондът засега е прекалено кежав, за да играе съществена роля в пенсионната система в бъдеще... ИМЕННО заради това в моята идея предлагам сухото да се инвестира в нещо, което ще носи пари в продължение на длъги години... ако тия 2 000 000 000 така стоят, когато дойде време да се използват, ще свършат за нула време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още