IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се печели от разликата в цените на сортовете петрол?

Сортовете брент и WTI имат почти идентични характеристики, но цената им е различна, пише Генади Гешев в блога на ИП Елана Трейдинг

12:18 | 17.10.11 г. 6
Как се печели от разликата в цените на сортовете петрол?

Сортовете Brent и WTI имат почти идентични характеристики, но цената им е различна, пише Генади Гешев в блога на ИП Елана Трейдинг

Петролът има много и различни разновидности. Основните характеристики, според които той се класифицира, са относителното му тегло (или плътност) и съдържанието му на сяра. Колкото по-ниско е съдържанието на сяра и по-малко е относителното му тегло, толкова повече бензин се произвежда от него и съответно толкова по-скъп е сортът. Независимо от това колко вида петрол има по света, два са сортовете, които служат за определяне на цената на „черното злато” на световните пазари. Това са:

• Брент – сорт, който се добива в Северно море и се търгува на борсата ICE (Intercontinental Exchange). Борсов код на фючърсния контракт е LCO.

• WTI (West Texas Intermediate)  – това е така нареченият „щатски петрол”, който се търгува на борсата NYMEX (New York Mercantile Exchange), която от 2008 г. е собственост на CME (Chicago Mercantile Exchange). Борсов код на фючърсния контракт е LC.

След достигнатите върхове за годината през април петролът отбеляза значително поевтиняване. Фючърсният контракт на сорта брент с дата на доставка ноември в момента е 111,60 долара за барел, докато щатският петрол с падеж през същия месец се търгува на 84,85. Интересното е, че има съществена разлика в цената, която инвеститорите използват от години. Това е т.нар. спред между щатския петрол и брента.

Две са възможностите за отиграване на спреда. В първия случай, ако считаме, че разликата между двата петрола ще се увеличава, купуваме по-скъпия, сорта брент и продаваме по-евтиния - щатския петрол. В обратния вариант, ако ще залагаме на свиване на спреда, продаваме по-скъпия и купуваме по-евтиния. В момента спредът е на исторически рекордни нива.

Преди обаче да започнем да търгуваме, най-напред трябва да разберем причините за това явление. Както е видно на графиката по-долу, през последните 20 години спредът е бил в рамките на няколко долара и от началото на тази година започва да нараства със значителни темпове, достигайки до над 25 долара на моменти.

Може ли това необичайно състояние на пазара на петрол да се нарече аномалия или е просто поредна фаза от развитието му, подкрепена от сериозен фундамент?

Причините за увеличаване на спреда не се свеждат само до предпочитанията на инвеститорите и е много вероятно ситуацията да се окаже постоянна. Дали ще се задържи на огромните равнища над 25 долара? Най-вероятно не. По-долу са изброени някои важни фактори, които трябва да се вземат предвид, тъй като могат да се окажат дългосрочни тенденции:

- Международните пазари и глобалните инвеститори се опитват да ограничат влиянието на щатския долар.
- Наблюдава се обезценка на зелената валута.
- Не се гледа с одобрение на политиката на ФЕД за стимулиране на икономиката с изливане на огромни количества долари на капиталовите пазари.
- Пазарите на брент и на дубайски петрол се превръщат в критерий за това къде ще продават производителите от Близкия изток.
- Мястото, на което се доставя петрол в Щатите – Къшинг, Оклахома, има огромни излишъци.
- Запасите от суров петрол на щатските рафинерии значително превишават търсенето на крайни продукти.
- Размириците в Африка и Близкия изток са по-близо до пазарите, на които се предлага брент.
- Саудитска Арабия, много преди разширяването на спреда, не използва за ценообразуване на добития от нея петрол щатския WTI.

Всеки един от гореспоменатите фактори е в полза на запазване на висока разлика в цената между двата основни типа петрол. Все пак 25 долара, което е приблизително около 30% от цената на щатския петрол и 22% от цената на брента, е изключително голяма разлика за продукти с почти идентични параметри. Рано или късно политическата обстановка в Близкия изток ще се стабилизира и доставките на брент ще се нормализират, търсенето на крайни продукти в САЩ отново ще започне да се увеличава и разликата в цената неминуемо ще се върне в едни по-нормални рамки. Едва ли отново ще станем свидетели на спред от долар-два, но разлика от 10-15 долара е напълно възможен сценарий следващата година.

Как точно да отиграем свиване на спреда?

Фючърсните контракти върху петрол, независимо дали е щатски или брент, падежират всеки месец и за да спестим разходи от често ролване* на контрактите, трябва да изтъргуваме контракти с по-далечна дата на доставка. В посочения пример използвам контракти с падеж месец февруари 2012 г.

Да предположим, че спредът между двата типа петрол следващите месеци ще се свие. За да спечелим от това, продаваме петрол сорт брент и купуваме щатски петрол. При сключване на сделката разликата е 20,32 долара за барел. От този момент нататък нас не ни интересува дали петролът ще поскъпне или ще поевтинее, а ни интересува разликата в цената да стане по-малка от 20,32 долара.

I вариант – Да предположим, че след два месеца – на 14 декември, щатският петрол е поскъпнал до 90,25 долара, а брентът е 109,46 долара. От купения щатски петрол сме на печалба 85,91-91,25=4,34 долара за барел, а от продажбата на сорт брент сме на загуба 109,46-106,23=3,23 долара на барел. Сумарно сме на печалба от 4,34-3,23=1,11 долара за барел - точно толкова, с колкото се е свил спредът.

II вариант – След два месеца щатският петрол е поевтинял до 76,51 долара, съответно брентът е на цена 93,28 долара. От покупката на щатския петрол сме на загуба 85,91-76,51=9,4 долара за барел, а от продажбата на сорт брент сме на печалба 93,28-106,23=12,95 долара за барел. Сумарно сме на печалба 12,95-9,4=3,55 долара на барел.

Вижда се, че поскъпването или поевтиняването на петрола не влияе на резултата от арбитриращата сделка. Единствено от значение е разликата в цената да стане по-малка, отколкото е в момента на сключване на сделка. Не е нужно да чакаме до дата на падеж, за да затворим нашите позиции. Това може да стане по всяко време, когато спредът се стесни и сме на печалба.

*Ролване – затваряне на текущата позиция в даден фючърсен контракт при изтичането му и отварянето на нова позиция с по-дългосрочна дата на доставка. Например: Ако сме купили петрол с падеж месец септември на края на месеца, когато падежира, ако искаме да продължим да държим позицията, трябва да продадем контракта с доставка септември и да купим следващия контракт с доставка октомври.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
ngeorgiev
преди 12 години
Не виждам как някой от читателите на инвестора може да си позволи да търгува спредове. Един контракт на ICE е за 1,000 барела, сметките са ясни.Да спекулираш с петрол е най-голямата глупост в момента, никой незнае накъде ще тръгне спреда, въпреки че Brent-WTI най-вероятно ще остане положителен за доста време. Има твърде много отворени фючерсни контракти в момемна и това също държи Брент на високи нива. Ще стане интересно като дойде време за затваряне.Не съм специалист по арбитраж и не бих спекулирал с петрол. Brent-WTI за хеджинг е съвсем друго нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
SoKoLoV
преди 12 години
Как да спечелим от какво от различните цени на петрола или от различните видове петрол.хахаПри положение, че има една политическа организация на речена ОПЕК.Другите фактори които влияят са обикновено форсмажорни.И как така сте тръгнали да образовате ли, да обяснявате ли?, какво въобще, след като големи интернационални компании с офиси в цял свят със софтуер за десетки милиони се опитват да направят същото и успелите са на пръстите на едната ръка.Браво много сте полезни отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
sirFaith
преди 12 години
Я аз съм бил с година по-напред от някои "професионалисти" .... Нека да споделя опита си с всички заинтересовани в търгуването на разликата между двата сорта петрол .... Причината да ми занулят форекс сметката преди време е именно тази стратегия за търговия ... Всичко си вървеше добре за 2-3 месеца солидни профити ... но идва момента когато спреда вместо да намалява, се увеличава .. и всеки месец има ролване на контрактите ... и представете си 90% няма да сте на + от ролването за сметка на вашият брокер :)Та вече заради това ролване не търгувам петрол ... Пожелавам ви печалби и успех с новата стратегия и имайте винаги едно на ум :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bravo11111
преди 12 години
А дали ще излезе сметката след комисионните на дилъра като отвориш лот в двете посоки и започнеш с отрицателен баланс?Иначе поздравления за статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
THE TRADER
преди 12 години
За нас единственото интересно нещо е това, на цената на кой сорт петрол ценообразува Лукойл?! Защо така си мисля, че при предишната криза за петрол те вземаха под внимание цената на американския тип, а сега на сорта Брент, защото така им отърва?! Ако не съм прав, моля да ме коригирате, но това е така, според мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Интересено, даже много интересно....май ше започна да се интересувам и от пазарите на стоки и енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още