IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се раздвижи БФБ?

Обяснението се крие в промененото съотношение търсене/предлагане на борсата, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

16:30 | 14.02.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Защо се раздвижи БФБ?

Българският фондов пазар е сред първите в света от началото на годината. При това без да има глобален срив, сред който БФБ е отличник, защото инвеститорите не си правят труда да продават, пише Цветослав Цачев*, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг, в блога на посредника.

Не, SOFIX расте и малко или много е изненада за всички. Приятна изненада. Причини, разбира се, има много и аз искам да акцентирам на три от тях:

• Изоставането спрямо останалите борси по света и възстановяване след година на червено;
• Добро представяне на компаниите и атрактивната оценка на някои акции;
• И не на последно място – страната излиза бавно от кризата, а лихвите по депозити падат.

Не са необходими задълбочени познания в теорията и практиката на БФБ, за да се види, че тези фактори бяха на пазара и преди шест месаца. Ще бъдат и още дълго време, без да дават отговор на въпроса как така борсата се съживи изведнъж в началото на годината.

Обясненията, които може да дадат фундаменталният или техническият анализ (с основен постулат за нисколиквидния български пазар, че ако не падне, ще се качи), са без значение при анализа на борсовия растеж от януари 2011 г.

Само две са понятията с тежест днес: търсене и предлагане.

И те се промениха чувствително за една година, за да поставят началото на нов бум на българския пазар през следващите години. Разбира се, търсенето и предлагането зависят от споменатите по-горе дългосрочни фактори.

Но дали те накараха акциите на ЦКБ да започнат да се покачват на 4-ти януари след близо два месеца на точката на замръзване? Или защо седмица след това акциите на Химимпорт направиха някой от обичайните си скокове с малки обеми, но не спряха дотам? А каква е причинита книжата на ПИБ да изпреварят всички и от дъното в началото на ноември да са 100% отгоре?

Преди да отговоря на въпроса какво се промени и доколко трайно е това, нека обърнем внимание на предлагането на акции на БФБ.

Българският пазар е много малък. Броят на компаниите, които са достатъчно големи по пазарна капитализация, фрий-флоут и имат добри финансови резултати, за да привлекат чужди инвеститори, са едва около десетина.

За българските инвеститори има още толкова, в които може да се вложат пари с увереността, че бизнесът на компаниите се развива с дългосрочна визия, има отличен мениджмънт и няма да се разчита само на кратък период на цикличен успех. Логично е настоящите акционери да не искат да продават, ако не им трябват спешно пари.

Няколко думи и за търсенето. Капиталите от нови инвеститори са много ограничени.

Чужденците ги спира ликвидността и неприятният опит, когато искаха да затворят позициите си по време на спада през 2008 г.

Българските инвеститори, с изключение на пенсионните фондове, ги ограничава липсата на пари. Вярно е, че в банките има много спестявания, но я няма практиката, опитът и познанията в хората, за да ги преместват от един клас активи в друг. Това ще се изгражда с десетилетия.

Настоящите инвеститори и спекуланти на БФБ са вече с дълъг опит и ограничени възможности да купуват пак. Именно те подпомогнаха покачването на борсата сега, включвайки се на пазара през втората половина на януари.

През 2007 г. на пазара имаше много пари. Много повече, отколкото компаниите можеха да поемат при публичните предлагания или отколкото настоящите акционери продаваха. Затова се надуха и цените на огромната част от акциите, включително и на недоразуменията на борсата.

В началото на 2011 г. ситуацията е различна. Търсенето е малко и всяко по-голямо предлагане го насища много бързо.

Един пример – две компании в SOFIX изостанаха от покачването от началото на годината. Това са Еврохолд България и Индустриален холдинг България, които са на нивата си от декември.

И двете обявиха в края на 2010 г. предстоящо увеличение на капитала. Само обемите на новите акции, които отговарят на равнището на фрий-флоута, надхвърлят многократно търговията за последните тримесечия и затова те изостават. Факторът предлагане натежа много повече, отколкото перспективите за инвестициите на тези дружества.

Изводите ми са следните:

• Ръстът на БФБ в момента не е случайно краткотрайно явление по подобие на миналата година. Началото на покачването дори може да се види в малко по-високата активност в края на 2010 г. Но оборотите не трябва да се използват за предсказване на печалби при конкретна позиция или за целия пазар.

• Предлагането през януари е много по-ниско от обичайното за двата месеца на силен растеж през 2009 г., което позволи на акциите да отчетат големи печалби при ниски обороти. Търсенето постепенно се увеличава, както показаха първите десет дни на февруари. Все още то успява да вземе превес над предлагането.

• Големите обороти през февруари и наличието на все повече блокови сделки е доказателство, че чуждестранните инвеститори са влезли на пазара. При ПИБ и ЦКБ това е по подобие на 2009 г., а Химимпорт изостава.

• Останалите акции в SOFIX също регистрират силно повишение на оборотите през февруари, с изключение на Албена и Адванс Терафонд, при които обемите са на обичайните ниски нива. Книжата на Албена успяват да се качат напоследък, но без да има ентусиазъм в инвеститорите. Предполагам, че те ще изостанат и на годишна база, поради липса на търсене.

• Три акции поевтиняват от началото на годината въпреки нарастването на оборотите им до много високи средни равнища през февруари – Еврохолд България, БАКБ и Енемона. Вероятно инвеститорите искат да видят при тях съществено подобрение на финансовите им резултати. Дотогава тези акции ще се сблъскват с голямо предлагане. Подобен е и проблемът на Доверие обединен холдинг, с тази разлика, че акцията е малко нагоре.

• Монбат и Софарма се включиха по-късно, но ръстът им е ограничен и засега предлагането успява да компенсира огромната част от повишеното търсене. Все още имат възможност да преодолеят закъснението си, но не очаквам рязко да скочат през февруари. При Каолин е точно обратното – предлагането взе превес през този месец, докато през януари нямаше никакви признаци на съживяване. Но резултатът ще е същият и едва ли Каолин ще направи ръст скоро.

Дългосрочната перспектива пред пазара според мен се подобрява. Не заради фундаменталната картина, а заради намаляването на предлагането през януари, което позволи ръст на цените и появата на по-сериозни обеми за покупка.

Разбира се, инвеститорите ще бъдат много избирателни. Голямата промяна в търсенето още не е тук и спестяванията на населението не са се пренасочили към акциите.

Оттегляне на интереса за покупки на пакети от институционалните инвеститори веднага ще се отрази и във връщане на цените на акциите, но не смятам, че това ще доведе до много ниски стойности, без да има глобални сътресения на пазарите.

Силата на БФБ днес може да се крие в нейната слабост – в ниската ликвидност, отдръпването на инвеститорите, липсата на IPO-та и дори в отсъствието на активни чуждестранни инвеститори, които да залеят пазара с акции при всеки 30% ръст.

И ако сега търсенето и предлагането намират баланс на исторически ниски обеми, какво предстои, когато спестяванията от банките се насочат към взаимните фондове? Новият възходящ пазар.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
jani01
преди 13 години
kolko mnogo dumi za niama ni6to :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Todor_Stoyanov
преди 13 години
Дами и господа ,това с переспективите са пълни глупости .Истината е че някои иска да продава и му трябват *** да купят.Преди всяка смърт има временна еуфория .Точно такава е ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
Че защо да ми се ще - на БФБ може да се печели реално само при бичи пазар, мечия е просто забранен (по-скоро нереализиран технически)?Блея и ще продължавам да блея - защото няма да съм сред тия които пак ще бъдат обрани само защото са бляли със стадото :)Когато имаше безумен ръст до 2007-***, нямаше фундамент за него и тоя ръст беше само в главите на овцете (понеже това не са инвеститори, да ме извиниш). Добре дошли в реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
jordanvete
преди 13 години
Mai, mai prekaleno mnogo stanaha polojitetelnite komentari za 4udoto nare4eno BFB i sigurno skoro 6te ima spad. Moeto predlojenie e vseki da si pravi izvodite na um ili prosto nervite na niakoi igra4i sa dosta poupanati i gledat da predadat svoia nervositet i na ostanalite. Ama taka e, koito igrae s 4ujdi pari. Vremeto 6te pokaje v koia posoka se e naso4il samoleta....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
global_dj
преди 13 години
А относно БФБ - лично говорих с един от анализаторите там, и всички те бяха сигурно, че този лек възход най-вероятно ще продължи в следващите месеци... няма лошо. Лекото съживяване ще е факт, когато прогнозите за икономиката като цяло станат по-положителни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
global_dj
преди 13 години
Ти си болна глава, пич! Не намесвай управлението на ББ, което е в пъти по-добро от предишната крадлива червена мафия! Или и ти си от тях, или ти липсва елементарно разбиране на нещата, които вече цели 20 години ни пречат да просперираме като една нормална европейска държава! Жалко, че все още има хора, които мислят в тази насока като теб..... много жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 19
dakl
преди 13 години
Една особенно важна причина за възходящото двежение на БФБ е забравена.На хоризонта се появиха първите признаци че управлението на Б.Б. едва ли ще е продължително. А щом падне милиционерското правителство ще дойдат и чуждите инвеститори и в това няма съмнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Чърчил
преди 13 години
ще ти се ама няма. да не си блял по ниското. нищо не се е променило за да скача, както и нищо не се беше променило като падаше - не разбираш май че всичко е в главите на инвеститорите и настроения им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ivo111
преди 13 години
Споко бе момче. Стига си спамил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
jamiemirror
преди 13 години
"Силата на БФБ днес може да се крие в нейната слабост в ниската ликвидност, отдръпването на инвеститорите, липсата на IPO-та и дори в отсъствието на активни чуждестранни инвеститори, които да залеят пазара с акции при всеки 30% ръст."Евала, наградата Дарвин направо за това изказване!На БФБ не се промени нищо. Нито отчетите са по-достоверни, нито ликвидността е по-добра, нито фрийфлоута на компаниите е по-голям - от което следва че ръста на индексите при липсващи обеми не е закономерен. При първата лоша новина от типа МОСТ ще почервенее всичко пак поголовно, уви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още