IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният монопол на БФБ в действие...

Класически търговски трик за повишаване на приходите открива в действията на борсата блогърът BigBear

10:35 | 20.12.10 г. 8
Държавният монопол на БФБ в действие...

Бордът на директорите на БФБ-СОфия откри просто решение хем да има по малко сделки хем да се увеличи значително печалбата.

"....с цел преструктуриране на търговията в посока намаляване на поръчките и сделките с минимални обеми, БФБ-София, след обстоен анализ на характеристиките и особеностите на търговията, конструира и предложи за обсъждане на своите членове няколко модела за таксуване, които да осигурят повишаването на качеството и ефективността на търговията на българския капиталов пазар.... размерът на комисионната се намалява с 6,25% от 0,08% на 0,075%, като се въвежда минимална такса от 1 лв. за всички изпълнени поръчки до 50 000 000 лв.
Всички суми и такси описани в документа са без ДДС. "

Класически търговски трик за повишаване на приходите - обявяваш намаление, което засяга малка част от потребителите докато голямата част ще плаща значително повече. Ако разгледаме предложения пример от БФБ за приложението на тази комисионна и изчислим какво е било преди въвеждането на "намалението на комисионна" ще открием разлика в полза на БФБ в размер на 21%.

 
Купува
 
Продава
 
Дължими комисионни
 
 
 
Количество
Цена
Количество
Цена
Купува
Продава
 
13.12.2010
100
3
1000
3
1
1
 
14.12.2010
200
3
 
 
1
0
 
15.12.2010
700
3
 
 
1,575
1,25
 
ОБЩО комисионни по новата тарифа
 
3,575
2,25
 

5,825

 
Купува
 
Продава
 
Дължими комисионни
 
 
 
Количество
Цена
Количество
Цена
Купува
Продава
 
13.12.2010
100
3
1000
3
0,24
0,24
 
14.12.2010
200
3
 
 
0,48
0,48
 
15.12.2010
700
3
 
 
1,68
1,68
 
ОБЩО комисионни по старата тарифа
 
2,4
2,4
 

4,8

Като цяло решението ограничава всички сделки под 1333 лева, което е далеч повече като стойностен обем от проблемните епизодични сделки от по една до 10 акции с които дребните инвеститори проверяват кой е от другата страна, защото борсата с въвеждането на XETRA скри тази информация от малките инвеститори.

Посредниците и професионалните инвеститори, ако търгуват активно разполагат с нея - има я в информацията на вече сключените техни сделки...Ако борсата публикува разпределението на сделките под и над 1333 лева може да се изчисли какъв е реалният ефект от въвеждането на новата тарифа, но той едва ли е в посока понижение.
Друго неравностойно положение в което отново ще попаднат инвеститорите с по -малки портфейли се дължи на факта, че те няма да разполагат с достатъчно бройки за да следват пазара и ще им се налага да отменят частично въведени поръчки.

Един инвеститор с по-голям брой от акции от една компания би могъл да въведе втора или трета поръчка за 1000 бройки и да следва пазара, докато инвеститор само с 1000 бройки и частично изпълние на поръчката би се поколебал дали да изтрие поръчката си или да я изчака да се изпълни. Така крайният резултат е че големият инвеститор ще е продал, а малкият ще е пропуснал, защото се е поколебал при падащ пазар примерно.
Оскъпява се и спестяването чрез постоянни покупки на малки количества акции. Числото 1333 лева значително надвишава средния размер на възнаграждение в страната.

Като цяло решението е във вреда на създаване на ликвидност на борсата и цели подобряване на финансовите резултати чрез фактическо повишение на комисионните на по голяма част от участниците на пазара без да това да доведе до подобрение на качеството на търговията.

В същата посока е и другото решение - всички инвестиционни посредници ще плащат годишна такса в размер на 2000 лева, нещо което не са правили значителен брой от тях никога по правото си на акционери с 20 000 акции от БФБ. В една пазарна конкурентна среда не е възможно да се въведе плащане на нещо, което преди това е било безплатно. Това е по силите само на монопол какъвто де факто БФБ.
Борсата отново решава своя проблем за сметка на друг независим от нея участник на пазара като дори посочва начина за разплащане на нововъведения дълг

"... Новата такса няма да натовари досегашните редовни членове на БФБ, защото след регистрирането на акциите на Борсата за свободна търговия всеки член ще е свободен да ги продаде, ако желае и по този начин да си осигури свободен паричен ресурс. "

Борсата изземва функциите на инвестиционен посредник - минималните разходи по обработване на една борсова сделка не са толкова високи. Промяната гони малките инвеститори, а те са най-много по принцип. За големите отстъпките са реални, но пък те докато има губещи продавачи, ще правят сделките преобладаващо без борсова комисионна през ОТС на посредника...Отделно големите ще си пълнят чрез големи сделки, но малко на брой...

Като цяло резултатът при равни други пазарни условия ще е по-малко сделки, силно редуциране на проверките кой е от другата страна на офертите чрез малки покупки/продажби, относително разширяване на маржа между купува и продава, и блокиране на маржин и късата търговия заради изискването да има средно дневно 30 сделки за да бъде акцията маржин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 13 години
Да реално увеличението е в пъти за малките ивеститори. Опитах се да го обясня на БФБ с техния пример, че няма намаление, а има увеличение. За пореден път БФБ обаче не желае да промени погрешните си решения или да ги дискутира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Благодаря за отговора. Последвах скрития линк (http://download.bse-sofia.bg/Press_releases/Fee%20examples.pdf) и разбрах за 0-та. Бърз прочит на статията остава на читателя впечатлението (поне на мен първоначално), че увеличението е 21%, а това е само за приведения пример. Всъщност за сделки под 1250 лв. увеличението на таксата може да бъде в пъти. От БФБ със сигурност са направили справка за размера на преобладаващите поръчки. Познайте с колщо ще се вдигнат приходите на БФБ. Да не дава Господ да стигнем дотам, че най-печелившото дружество на БФБ да е самото БФБ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 13 години
Проверете примера публикуван от борсата. В блога ми има линк към примера публикуван от БФБ - нулата на втория ред е обяснена по следния начин"0 лв за второто изпълнение на стойност 600 лв (200 лота по 3 лв), поради факта, че при първото изпълнение е начислена минималната такса от 1 лв и общата стойност на изпълнената поръчка с натрупване е по-ниска от 1333.33 лв; "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
И BigBear го е публикувал по този начин. Investor, вкарайте малко мисъл, не може само copy-paste... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Струва ми се, че сте пропуснали 1 лв. на 14.12.2010 в графа продава по новата тарифа или примера ви е куц. С това левче увеличението в полза на БФБ е не 21%, а 42%! Все още не е ясно дали ще е за сметка на малкия инвеститор или ще намали приходите на ИП. Примерно: условията, които ползвам в момента са 0.5%, мин. 1 лв. и въпроса е как промяната на БФБ ще рефлектира върху тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
нали и такев трабва да си изкара заплатат...в пряк и преносен смисъл....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
pederator
преди 13 години
Така е, Такев е високоплатен *** - резултатите са налице!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
dakl
преди 13 години
Нищо ново под слънцето.Нима от Б.Б. би могло да се очаква нормална пазарна среда? Такава ще очакваме едва след като си отиде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още