IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наръчник за политици, или защо не трябва да се "клати" борсата

Блогърът Стефан Асенов за ходовете на правителството по отношение на капиталовия пазар в България

08:36 | 22.10.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
Наръчник за политици, или защо не трябва да се "клати" борсата

Фондовите борси са лицето на държавата пред света. На тях се търгуват най-големите, перспективни и с най-добър мениджмънт компании при максимална прозрачност.

Посещавайки България, даден западен политик или голям инвеститор, за първо впечатление дори не му е нужно да гледа цвета на правителството, личностите в Министерски съвет (МС), кредитния рейтинг на държавата, докладите на Международния валутен фонд (МВФ), на Световната банка, за него е достатъчно да погледне местната фондова борса.

А това е така, защото тя олицетворява поне два фундаментални фактора:

1. Дали е правилна икономическата политика на правителството и какво е състоянието на икономиката;

2. Дали правителството е стабилно и дали е създало предпоставки за последователна и предвидима политика.

За съжаление, моментното състояние на капиталовия пазар не създава позитивни впечатления.

Благодарение на двете вълни масова приватизация и приватизационните фондове /преобразувани в момента в холдингови структури и Инвестиционни дружества от отворен и затворен тип /ИД/, около 3,5 млн. българи имат акции.

Другите големи инвеститори на борсата са банките, колективните инвестиционни схеми /Договорни фондове и Инвестиционни дружества/, пенсионните фондове, здравноосигурителните, застрахователните компании, инвестиционните посредници и т.н.

Ако през 2008 година /преди глобалната финансова криза да ни се стовари като парен локомотив/ капитализацията на БФБ беше между 22 и 24 млрд. лева, а индексът СОФИКС да приближаваше 2000 базисни пункта, то в момента капитализацията на борсата е под 10 млрд. лева, а индексът около 350 пункта.

Не бива да се забравя, че това е втората криза на борсата в България. Първата бе в края на 90-те години, т.н. руска криза. След нея трябваха години за възстановяване на доверието.

На този фон само за няколко месеца се случиха, няколко много негативни неща, от които инвеститорите загубиха десетки милиони левове, а доверието в БФБ беше рязко подкопано. А именно:

1. Държавата, в лицето на министъра на финансите, си позволи да създаде прецедент, увеличавайки под условие капитала на борсата. По този начин държавата стана мажоритарен собственик;

2. Регулаторните органи проспаха фалита на “Мостстрой” АД, а ръководството на БФБ не намери за разумно да спре временно търговията. По този начин само за броени дни от двете компании свързвани с бизнесмена Васил Божков инвеститорите загубиха над 20 милиона лева;

3. Не на последно място, доверието беше окончателно загубено от афиширането на намерението на правителството да “национализира’’ частните професионални пенсионни фондове и да влее около 450 милиона от тях в НОИ. Само новината днес (б.р. в четвъртък, 21 октомври) доведе до моментален крах на борсата, индексите паднаха с 5%, а към края на деня възстановиха около половината.

Това не е никак случайно, защото по данни на КФН в тези фондове към 30 юни 2010 г. са натрупани активи в размер на 465,2 млн. лв. В тези активи е включена натрупана доходност от 27,2 млн. лв., получена от инвестиране на средствата на професионалните пенсионни фондове.

Осигурените лица в професионалните пенсионни фондове са 232 187 души. Годишно във фондовете се превеждат средства в размер на 76,3 млн. лв. Средно на месец по партидата на едно лице постъпват 68-70 лв. Средният размер на натрупаните средства по партидите е 2006 лв., като за жените е 1677 лв., а за мъжете - 2055 лв.

Тези пари са инвестирани по следния начин:

1. Дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от държави-членки на ЕС, други държави или техните централни банки – приблизително около 98 мил. лева.

2. Корпоративни облигации – близо 102 мил. лева;

3. Акции, права и дялове – приблизително 127 милиона лева. /според анализ на investor.bg/

На този фон и при среднодневни обороти на борсата между 500 хил. лева и 1 мил. лева, е ясно, че няма как да бъдат продадени.

Все пак ако почне тяхната разпродажба ще последват следните негативни последици за страната и икономиката:

1. Борсата и индексите и ще бъдат “смазани’’ и ще са необходими години за възстановяване, ако изобщо успеем.

Много от инвеститорите, както институционални така и от милионите физически лица няма да могат да понесат загубите.

Ще се засилят тенденциите, очертани от повече от година за връщане на лицензите и ликвидиране на ИП и УД, a физическите лица, претърпяли загуби от обезценката на акциите им, никога повече няма да погледнат към капиталовите пазари;

2. Работниците от 1 и 2 категория труд ще загубят 2 пъти – единияt път от прехвърлянето на парите им в НОИ и втори път от разпродаването на огромна загуба на активите, в които са инвестирани техните пари;

3. Ще бъдат ограничени възможностите на дружествата да се финансират чрез капиталовите пазари;

4. Негативния ефект на кризата ще се засили и мултиплицира вътре в България.

Всички гореописани негативи са изключително тревожни сигнали към всички инвеститори и се случва в момент, когато се говори за демонополизация на здравната каса, създаването на 2 и 3 стълб в здравното осигуряване и едновременно с това се унищожава 2 стълб на пенсионната реформа?!

Затова смятам за крайно наложително да се спрат експериментите и да се предприемат реални стъпки за стимулиране и балансиране на капиталовите пазари.

Защото доверието на инвеститорите се печели с години, а може да бъде загубено за броени часове!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
МВФ не одобрява национализирането на професионалните фондове!!!!!Бързия и категоричен отговор афиширан по време на редовната проверка на фонда БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЧИ МНОГО ЗА подръжниците на идеята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Здравейте,Пределно ясно е, че държавата ще трябва да доплаща. И за това не са виновни фондовете а заложения недомислен алгоритъм ...НО ПИТАМ АЗ, ЗАЩО ВМЕСТО СМУТ И ХАОС, ДЪРЖАВАТА НЕ ОСТАВИ НЕЩАТА ТАКА, ОТ 1 ЯНУАРИ ДОГОДИНА ФОНДОВЕТЕ ДА ПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ПЕНСИИ, А ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА РАЗЛИКАТА ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД?!По официални данни по-малко от 1% от 1-ва категория и около 5% от 2-ра категория труд са с пълни 120 вноски за последните 10 години, а имат право на по-ранно пенсиониране.Средната доходност на тези фондове за перида пък е около 6%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
За съжаление с този начин на мислене нищо добро не очаква българите!;(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Авторът е много прав когато започва с констатацията , че фондовите борси са лицето на една държава. Дайте да си пропомним какво беше началото на това правителство и какво бе отношението на борсата към него.Кабинетът положи клетва някъде около 20 юли м.г. , след десет дни министрите отидаха през август на море и още от началото на септември започнаха изцепките на С.Дянков и Б.б..Резултатът от 15 септември м.г. до ден днешен БФБ се движи само в една посока-на долу и още по на долу! Очевидно пожложението е неспасяемо и колкото по -рано падне този кабинет толкова по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
Тази идиотщина няма да се случи, това е ясно. Ако не друго - Конститционният съд ще я отмени. Обаче авторът греши напълно по точка 2. Точно обратното е там - всички работещи от 1-а и 2-а категория ще се пенсионират рано и ще получат повече пари, въпреки че малко от тях са внасяли колкото трябва в личните си сметки. Затова от тази страна протести няма и няма да има. Всъщност национализацията на личните пенсионни сметки ще налее едни 400 млн. в НОИ, но всъщност ще увеличи дефицита му, който ще се запълва пак от данъкоплатците. Тоест ние ще финансираме ранното пенсиониране на тези, за които няма внесени достатъчно вноски по личните сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Zashtontcho
преди 13 години
Свърши вашата работа, скоро борсата ще падне още повече, ще спре финансирането на свързани дружества с пари на народа и ще си дойдат нещата на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
evg9
преди 13 години
хубава статия!но вече е ясно, че борсата за управляващите е като апендикса за човешкото тяло - има го но за какво служи и каква е ползата от него, никой не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 13 години
Браво на авторът и от мене, но със стискане на палци не става, вижте французите.А да с надяваме, че на дивакът, дето управлява, ще му дойде акълът ей-така, от нищото е безмислено. Просто това гибелно за България правителство трябва да бъде свалено от власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
user##
преди 13 години
Браво на автора. Стискаме палци безумието да не се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още