IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарските политици сигурно са полудели!

Избягвам да споменавам дори, че съм вечерял гръцка салата, а унгарските управляващи в прав текст обявяват, че най-вероятният сценарий за Унгария е гръцкият, споделя анализатор

15:38 | 07.06.10 г. 10
Унгарските политици сигурно са полудели!

Последните няколко дни, следейки отблизо събитията в Унгария, се чувствам малко като бушмена от филма "Боговете сигурно са полудели". Гледам и не вярвам на очите си, как уж отговорни политици съзнателно могат да лъжат за фалита на собствената си държава и да я тласкат към финансова криза!

За да разберем логиката на събитията е добре да се върнем до октомври 2008-ма година, когато Унгария наистина беше в технически фалит и единствено заемът от 25 милиарда долара от МВФ, СБ и ЕС беше в състояние да спаси ситуацията. Оттогава обаче положението коренно се промени! Благодарение на строгата фискална политика, наложена от МВФ, СБ и ЕС, и успешното управление на технократа министър-председател Гордон Байнаи бюджетният дефицит беше овладян, а Унгария отново безпроблемно можеше да се финансира от пазара. Скоро дори американският президент Барак Обама в писмо до вече бившия премиер Байнаи обяви стабилизационната му политика, като пример за всички изпаднали в беда държави!

Ако всичко е ок, какво тогава накара в четвъртък зам-председателят на спечелилата парламентарните избори през април дясноцентристка партия ФИДЕС, Лайош Коша да обяви, че Унгария е на ръба на фалит и избягването на гръцкия сценарий ще е много трудно? Не стига това, ами в петък говорителят на премиера Виктор Орбан, Петер Сиярто вместо да тушира скандала, обяви, че думите за фалит на Унгария на Лайош Коша изобщо не са преувеличение!

Пазарите естествено реагираха мигновено. Форинтът се обезцени спрямо еврото с 6%, борсовият индекс BUX падна с близо 12% от максимума си, акциите на най-голямата унгарска банка OTP (собственикът на банка ДСК) се сринаха с около 20%, а суаповете за защита от фалит (CDS) скокнаха до невиждани от една година нива.

Как е възможно отговорни политици съзнателно да тласкат държавата си към финансова криза? Повечето анализатори нямаха отговор, а отговорът на инвеститорите беше натискането на sell бутоните! В петък все пак започнаха да излизат първите теории за на пръв поглед тотално безумното и самоубийствено поведение на унгарските упрaвляващи.

Най-вероятният сценарий е опитът на спечелилата изборите дясноцентриска партия ФИДЕС да намери извинение пред избирателите защо няма да изпълни предизборните си обещания за радикално намаляване на данъците, подпомагане на задлъжнялите в евро и швейцарски франкове и т.н. Цялата комyникация на ФИДЕС преди изборите беше, че положението е тежко, управляващите лъжат, а бюджетният дефицит вероятно ще скочи до 7-7,5%. Така ФИДЕС искаше да си осигури 3-4 милиарда евро за изпълнение на предизборните обещания. Студеният душ обаче дойде в четвъртък, когато при срещата на унгарския министър председател Виктор Орбан с председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозо стана ясно, че ЕК няма да подкрепи промяна на заложения 3,8%-ен бюджетен дефицит. В резултат на това ФИДЕС се оказа в тежка комуникационна клопка и за излизане от ситуацията избраха аматьорското решение да обявят, че Унгария е на ръба на фалита и избягването на гръцкия сценарий ще е много трудно.

При нормална обстановка едно такова изказване, насочено изцяло за вътрешна консумация, може би нямаше да предизвика чак толкова голямо сътресение на пазарите, но, както коментира един западен анализатор: „В сегашната напрегната ситуация аз избягвам да споменавам дори, че съм вечерял гръцка салата, за да не ме разберат грешно, а унгарските управляващи в прав текст обявяват, че най-вероятният сценарий за Унгария е гръцкият!”

Засега е много трудно да се каже докога ще продължи кризата на доверие спрямо Унгария. Днес (понеделник) спадът на борсата в Будапеща продължава, въпреки че през уикенда правителството на Унгария потвърди, че ще се придържа към дефицитната цел от 3,8%, а председателите на Унгарската национална банка и Европейската централна банка обявиха, че нямат никакви притеснения за платежоспособността на Унгария....

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
krachunov
преди 14 години
И как стана така че Пощенска , ОББ , ДСК , БулБанк Биохим и др. та това бяха най-сериозните БГ-Банки ги продадоха на най-неблагонадеждните собственици и сега какво ...ще ги препродават на Турци или Китайци ???...ега ти *** и все още си мислим че имаме държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 14 години
Няма нищо за чудене , като се има предвид какво направиха Б.Б. , Ц.Ц. и Симеон Дянков с нашата икономика за по-малко от годино!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Алекси Андонов
преди 14 години
Аз лично не смятам, че е имало съзнателна манипулация на пазара. Изкаказването на Лайош Коша беше на една конференция за унгарски предприемачи и изобщо не беше предназначено за чужденци. Проблемът е, че той продължи да си говори, както си говореше в опозиция 8 години и не осъзна, че неговите думи вече имат съвсем различна тежест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Алекси Андонов
преди 14 години
Това, че Унгария има да плаща 26,9 милиарда долара не означава, че има проблем да ги плати! Все още е в сила споразумението за заем между Унгария МВФ,СБ и ЕС и голяма част от този заем още не е изплозван плюс няма никакви проблеми при финансирането от пазара. Аз не съм видял до сега нито един сериозен анализатор, който да оспори тази теза. Дори и традиционно песимистично настроените Данске Банк казаха, че Унгария няма проблеми с платежоспособноста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 14 години
Като чета тук се чудя само кой ще арестува премиера и правителлството на Унгария??? Районния инспектор от Казичане или пъдаря от лозето на село Тръстенак??? Дали пък някой тук не се опитва да манипулира...? едните са против еврото , а другите са за...за едните кризата е страшна, а за тук пишещите криза няма. Унгария не е взела 20 милиарда заем 2008 за да си спаси платежния баланс и не и се налага да плаща 26,9 милиарда тази година по дълга си/това го прочетох тук в сайта/ ТА КЪДЕ Е ИСТИНАТА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
USBPerorr
преди 14 години
Изобщо няма съмнение, че някой може съзнателно да е манипулирал пазара с цел да се облагодетелства. Колкото разкриха какво е станало на 6 май, толкова и сега ще им ефект. Идеята ми е да има комисия примерно с определен говорител който да обявява подобни неща, с цел избягване на подобни глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 14 години
със сигурност има нещо, защото не може така да играя срещу себе си, със сигурност някой играе ЗА себе си и ще е супер да се разбере койа Унгария наистина може да се посочи като пример за успешна борба с кризата след острите проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Алекси Андонов
преди 14 години
Има регулаторен орган! До сега пристигнаха няколко жалби до унгарското КФН да разгледа казуса. Според част коментаторите има съмнения, че някой може съзнателно да е манипулирал пазара с цел да се облагодетелства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
USBPerorr
преди 14 години
Трябва да има някакъв регулаторен орган според мен, не може така всеки да си прави изказвания за фалити и без това инвеститорите са станали *** плашоците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
varna
преди 14 години
Оказва се че не само в България политиците, е с малки изключения, но пренебрижимо малки, са ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още