IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не ни трябва еврото, а златен стандарт

Изходът от битката долар-евро е ясен - ще загубят и двете валути

13:36 | 26.05.10 г. 10
Автор - снимка
Създател
Не ни трябва еврото, а златен стандарт

Вече не само финансистите са наясно, че се води война. САЩ и ЕС водят необявена битка за това доларът или еврото ще бъдат световна резервна валута. В последните десет години изглеждаше, че еврото постепенно печели позиции. Сега, след една мощна контраатака, успешна заради действителни слабости на страните в еврозоната, ролите изглежда се разменят.

Не си правете илюзии, че става въпрос за някаква символична титла. Статутът на световна резервна валута дава невероятни привилегии на този, който притежава правото да я създава. Замислете се - САЩ могат днес да решат да напечатат едни 100 млрд. долара, да дойдат с пачките в България и да си накупят каквото им хареса - стоки, фабрики, земя, каквото искат. Срещу тях ще ни дадат някакви хартийки, които не им струват почти нищо.

С еврото схемата е малко по-сложна, но резултатът е същият. Новите пари се насочват към нечии джобове и отиват за закупуване на активи - навсякъде, където приемат плащания в евро или в долари. Естествено тия джобове (и в ЕС и в САЩ), не са джобовете на Ханс, Жак или Джон, а джобовете на големите акули - банки и корпорации, които стават още по-богати с прясно напечатаните пари. Някой чуди ли се още как така лесно изкупиха кажи речи цялата българска икономика? А и не само българската.

Всичките приказки за затягане на бюджетите, за спасителни пакети, са само прах в очите, които да успокоят лековерните граждани и да прикрият истината за задаващата се невероятна инфлация. ЕС каза например, че заделя 1 трилион евро помощ за държави с бюджетни проблеми. Обаче не обясни откъде ще дойдат тия пари. Защото никой в цял свят вече не иска да дава пари назаем. Всички искат само да вземат. Така че Германия и Франция плюс още 2-3 държави ще поемат още дълг, за да попълнят сумата. Този дълг ще са пак държавни облигации, които ще отидат в ЕЦБ, а тя ще ги размени за прясно отпечатани евра.

Неотдавна Европейската централна банка обяви, че ще приема и облигации с рейтинг на боклук, каквито сега са гръцките. И други рейтинги обаче ще падат, а боклукът в активите на ЕЦБ ще става все повече. Срещу тях еврата в обръщение ще се увеличават, което означава обезценка на еврото. Финансовите пазари знаят това. Затова еврото пада.

За всеки със среден интелект изходът от битката долар-евро също е ясен - ще загубят и двете валути. Дълговете на САЩ и държавите от ЕС са такива, че няма начин да бъдат платени. Могат ли да се изплатят правителствените задължения, надхвърлящи 200%, 500%, че и 750% от брутния вътрешен продукт?

Невъзможно е. Единственият изход е печатане на пари, обезценка на валутата и инфлация. Рано или късно хората ще го разберат. Ще се втурнат да купуват каквито и да са реални активи, само и само да се избавят от обезценяващите се пари. И това ще е краят и за еврото, и за долара.

Трябва ли в такава ситуация да се борим за влизане в еврозоната? (Не че толкова се борим де, но го докарваме на приказки.) Трябва ли да продължим да обвързваме лева с някаква валута, за която всеобщите очаквания са, че ще се обезценява? Очевидно не. Трябва да изберем нещо друго, нещо, което никой на света няма власт да намалява или увеличава по свое усмотрение. Това нещо не може да е ничия друга чужда валута, а реален актив, който притежава ясна и всепризната стойност. Такова нещо може да бъде само златото, което от хилядолетия е символ на парите.

Все пак, както беше казал един философ, новото е добре забравеното старо. А множество икономисти (най-вече от Австрийската школа) от години препоръчват завръщането на златния стандарт като прост и бърз вариант, който ще разреши валутните проблеми и ще направи невъзможен варианта с инфлацията. Той също така ще завърже ръцете на правителствата и ще ги направи много по-дисциплинирани. Което всъщност е причината за отмяната му и за бясната съпротива срещу възраждането му.

В България обаче и правителството няма защо да е против, понеже и сега не можем да печатаме пари и да ги даваме на наши хора. Трябва само БНБ да продаде част от резервите в ценни книжа (дори половината стигат) и да купи още злато. Ако фиксираме примерно курс 2000 лева за унция злато (колкото горе-долу е сега), левът ще стане най-твърдата валута на света и навсякъде ще бъде приет като платежно средство. Защото навсякъде по света златото си има своята стойност. И за десет години увеличи покупателната си сила спрямо всички валути 4-5 пъти.

В най-благоприятния вариант, стига да сме твърди в намеренията си да поддържаме златния стандарт завинаги, инвеститори от цял свят ще ни повярват. Някои ще започнат да спестяват в лева, а не в долари и евро. Което ще увеличи златото в трезорите на БНБ. Ще имаме огромен резерв и твърда валута на фона на обезценяващи се книжни пари около нас. Което може би ще ни даде възможност и ние да понапазаруваме нещо евтино отвън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
73831397
преди 14 години
imam nepotvyrdena informacia 4e e imalo momenti v dreven Egipet kogato srebroto se e cenialo pove4e ot zlatoto. na4aloto na veka kogato v mnogo dyrjavi se ustanovil zlatnia standar po latinskata konvencia cenata zlato/srebro e priblizitelno 14/1 ( moje i da byrkam no lesno se smiata prez sydyrjanieto na na metal v monetite ot togavai) dokato poslednite godini se dviji priblizitelno ot 74/1 do 64/1 i 1234/18.5=66/1 teku6to. li4no men po me kefi belia metal a jyltoto makar i po riadko i po cenno ne mi e prisyrce. kolkoto do tova na koi kakvo mu triabva - vseki ima svobodata da izbira i ako iska da si obyrne spestiavaniata (ako ima) v kakvoto mu e kef - moje i zlato. a edva li leva 6te stane rezerna valuta dori da se vyrje kym zlatoto pri polojenie 4e canadcite sa s tradicii v oblasta a 6veicarcite uveli4avat pari4nata masa priblizitelno s tepovete na proizvodstvo na zlato v sveta poslednite desetina godini (pone dokolkoto moje da se viarva na statistiki)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucheni
преди 14 години
Първо, относно златото, може би ще се върнем наистина към златен стандард. Но не мисля, че е спасителен пояс и че цената му няма да пада. Цената му ще пада, просто защото за последните 10 години цената му се увеличи няколко пъти и е време да коригира. Оптимизмът по о/не стигнал екстремни стойност, а това не е полезно. И второ, инфлация - да, но по-скоро дефлация. Причината накратко е офгромният дълг: никой няма да използва парите си да купува, а ще погасява задължения -> стагнация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
йосиф
преди 14 години
мноого дилетански разсъждения...какво правим ако приемем златото за базова "валута" ..ами значи то само по себе си няма да има "цена" ...и ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
wenci
преди 14 години
Напълно споделям мнението за златото. Дано има хора в правителството да го направят, България и ние(българсите граждани) ще спечелим много. Стига сме се лепили към "печелившите" валути и страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 14 години
Колко твои познати са си купили злато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Червени Боклуци
преди 14 години
Едно нещо е сигурно. Дойде ли време масово да се коментира златото като инвестиция, значи е време за продажба:) Така е с всеки един актив. Щом най-глупавите пари се включат, то значи вече няма кой да купува и най-умните започват постепенно да продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mvr0306
преди 14 години
това че от 1980 до 2000г златото пада е вярно, но помислете какви бяха тогава дълговете на гражданите и правителствата по света? Много по-малки от сегашните. Очевдино сегашната система на кредитни пари не мже да съществува вечно. А помислете и друго - коя валута в човешката история се е задържала толкова дълго (5 000г) колкото златото??? Какво стана с българския лев, с раисхмарката, много вероятно скоро и с еврото? В исторически план всяка валута непокрита със злато изчезва рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 14 години
Напоследък се появиха много статии в подкрепа на идеята, че златото е много велико нещо и само расте и расте за разлика от валутите. Само искам да отбележа, че от 1980 до 2000 златото губи повече от половината си стойност и пада и пада като стойност - нищо не пречи това да се повтори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още