IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове няма да се обърнат към БФБ, дори и да губят в чужбина

Това мнение се споделя от 59% от запитаните в анкета на Investor.bg

11:19 | 17.05.10 г.
Пенсионните фондове няма да се обърнат към БФБ, дори и да губят в чужбина

Ако пенсионните фондове не могат да печелят в чужбина поради спад на цените на акциите и повишение на лихвите, те няма да обърнат поглед към БФБ-София, смятат 59% от гласувалите в анкета на Investor.bg 1 227 читатели.

Основна опасност за бъдещото на цените на западните пазари е повишение на лихвите след края на рецесията, а това ще доведе до спад не само на фондовите пазари, но и до спад на цените на чуждестранните ДЦК, като би направило невъзможно печеленето на пари в чужбина, освен с къси продажби.

БФБ-София от своя страна е доста неликвиден пазар и пенсионните фондове могат да го доминират с привличаните ежедневно над 1,5 млн. лв.

Така те могат да повишат цените на акциите у нас, дори когато книжата в чужбина поевтиняват, и да отчетат доходност, възползвайки се от ниската ликвидност на БФБ.

Лихвите по фирмените депозити у нас са на 21-месечно дъно, което ограничава възможностите на пенсионните фондове да печелят от лихви.

Едва 32% вярват, че пенсионните фондове могат да се възползват от БФБ-София, ако не могат да печелят в чужбина, а 9 на сто нямат позиция по въпроса.

По ирония на съдбата, докато чуждите пазари се повишават (след март 2009 г.), пенсионните фондове нямат стимул да поглеждат към неликвидния български пазар.

До момента 2010 г. на база изминалите вече почти 5 месеца, годината е трудна за пенсионните фондове, като например индексът на доброволните фондове има стойност от 1,1882 към 15 май, като се повишава само с 0,86% от началото на годината. Ако парите на пенсионните фондове бяха държани на депозити щеше да реализират по-висока доходност.

Този ниска, близка до 0-та, доходност от началото на 2010 г. показва, че за фондовете ще е трудно да привличат и задържат осигурени в доброволните си фондове и фондовете по професионални схеми.

При универсалните пенсионни фондове, където тегленето на средства от осигурените преди настъпване на събитието "пенсиониране" е невъзможно, доходността от началото на 2010 г. е 1,28%, но от началото на май има спад с 0,44%. Ако отрицателните тенденции на пазарите от май продължат, е възможно пенсионните фондове да бъдат изправени пред отрицателна доходност както през 2008 г., което да нарани имиджа им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още