IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: SOFIX не се движи, защото всички са блокирани от ниската ликвидност

Според едва 22% причината е в пенсионните и договорните фондове, които инвестират основно в чужбина

17:06 | 10.05.10 г.
Анкета: SOFIX не се движи, защото всички са блокирани от ниската ликвидност

Борсовият индекс SOFIX не може да се раздвижи сериозно вече няколко месеца, тъй като според 50% от гласувалите в анкета на Investor.bg "Няма ликвидност и никой не може да преструктуриране портфейла си, затова стиска каквото има".

Това означава, че спекулантът не може да продаде акция Х с цел да купи от по-атрактивната У, а дори да продаде Х, едва ли ще намери достатъчно акции от У.

Резултатът от анкетата показва, че пазарните участници искат да променят дружествата в портфейлите си, но не могат да го направят и създаването на такава възможност, чрез създаване на ликвидност, ще генерира още по-голяма ликвидност.

Ниската ликвидност пречи не само на инвеститорите, притежаващи акции, но и на тези, които се замислят да закупят такива - защото не им позволява да влязат в пазара. Нещо повече, ниската ликвидност отблъсква инвеститорите, защото те не вярват, че ще могат да излязат от пазара, ако влязат в него.

Гласували в анкетата са 1 143 читатели.

На второ място като причина за безветрието е фактът, че пенсионните и договорните фондове инвестират в чужбина и не искат да движат SOFIX. Зад това мнение застават 22% от гласувалите.

Според 13% от участвалите в допитването движение няма, защото спекулантите са фалирали.

4% пък поддържат тезата, че компаниите не реализират изненадващи резултати.

Също 4% заявяват, че мажоритарните собственици нямат възможност да купуват, а и не искат да продават. Ситуацията при мажоритарните собственици е доста по-различна от тази през 2007 г., когато беше отчетен бум на първичните публични предлагания на акции (IPO) и увеличения на капитала на вече публични компании, като мажоритарните собственици се разделяха с дял от компаниите си.

Сега пазарът е на другия полюс, след като някои емитенти правят обратно изкупуване (Монбат вече около 2 години), а към процедура по обратно изкупуване се насочва и Софарма.

Според 7% от гласувалите причината за застоя на SOFIX е друга от посочените като възможен отговор в допитването. 

От началото на 2010 г. SOFIX се движи между 408 и 445 пункта, в рамките на изменение под 10%. Това е движение, което съседните пазари (например румънският и унгарският) реализират само в рамките на днешния ден, макар и той да е белязан от отзвука на приетия през уикенда план за недопускане разпростирането на гръцката дългова криза из Европа.

Новата анкета на главната страница на Investor.bg задава въпроса "Ако пенсионните фондове не могат да печелят в чужбина поради спад на акциите и повишение на лихвите, ще обърнат ли поглед към БФБ-София?".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още