IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд мениджърите песимистични за 60-те мерки на правителството

Някои дори определят мерките като преписани стъпки от която и да е предизборна програма, неизпълнена от нито едно правителство досега

13:40 | 01.04.10 г.
Фонд мениджърите песимистични за 60-те мерки на правителството

Песимизъм струи от мненията на фонд менижърите за ефекта от 60-те кризисни мерки на правителството върху икономиката, капиталовия пазар и отделни емитенти на БФБ-София.

Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус капитал АД:

Моите очаквания са, че съвсем скоро (в рамките на 3 месеца) ще има нови мерки и ние пак ще отговаряме на същия въпрос, тъй като ефектите за бюджета сега няма да са големи. Ако не се листват част от приватизиращите се дружества на борсата, не мисля, че ще има кой знае какъв ефект. Намаляването на разходите на държавните ведомства ще ограничи обществените поръчки, което може да е проблем за фирмите, които печелят основно от работа с държавата.

Иначе държавата има значителни резерви под формата на фискален резерв и депозити на държавни компании в частни търговски банки. Евентуалното изземване на тези средства под формата на дивиденти (една от мерките е увеличаване на дивидента от 50 на 80% от печалбата) може да окаже въздействие върху ликвидността на тези банки.

Гено Тонев, портфолио мениджър в УД Юг маркет фонд мениджмънт:

Мерките са нищо повече от преписани дума по дума стъпки за реализация на която и да е предизборна програма през последните десет години. Проблемът е, че досега тези "мерки" не са били изпълнени от нито едно правителство, включително и от сегашното, независимо от изборните клетви от преди девет месеца - самият факт, че трябваше да са направи специален брейнсторминг, за да бъдат предписани вече обещани действия за справяне
с кризата, говори сам по себе си. За въглеродните емисии, например, трябваше да се създаде пазар още преди
няколко години, но ако човек се разрови из мрежата, лесно ще открие с какви трудности са се сблъскали предишни управляващи. Нима днес се е променило нещо?!

Конкретно, от мерките в подкрепа на фиска, сравнително лесните за реализация постъпления през следващите 4-5 месеца са в размер на малко под 200 млн. Бомбастичната сума от продажба на ППЕ е меко казано нереална като размер, а още по-малко като изпълнение да края на годината. Авансовата аренда - имайки предвид, че сме в началото на април, едва ли някой очаква преди есента да се сключат кой знае колко договори. Освен това, специализираните АДСИЦ, инвестиращи в земеделска земя са сериозен конкурент на държавата на този пазар и ще бъде интересно да видим кой ще се окаже по-гъвкав....

Няма да се спирам поименно на всяка мярка, но не мога да не отбележа колосалния парадокс представители на държавата да напишат черно на бяло следните текстове:

т.23 - Възстановяване *в законовия срок* на ДДС и акцизи към фирмите
т. 39 - Да се положат усилия за временно ограничаване нарастването на *държавно регулираните* цени на стоки и услуги от обществен интерес.

С други думи - държавата признава публично, че нарушава законите, които всички ние сме длъжни да спазваме, и обещава да контролира по-лошата си половинка (нещо като д-р Джекил), която все иска да вдига цените на
цигарите, алкохола, парното, тока, газа, и т.н., при това точно в деня, в който част от тези стоки и услуги вече се предлагат на нови по-високи цени.

Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг:

Не очаквам реакция в краткосрочен период на борсата. Инвеститорите са уверени, че водещите публични компании ще се справят сравнително добре с или без правителствени мерки. Пряко ще бъдат засегнати застрахователните компании, тъй като вече ще се облагат премиите, а не печалбите им, но най-вероятно това ще се пренесе върху застрахованите лица. Може би най-добрата новина за публичните компании ще бъде изплащането в срок на ДДС, както и подобряване на разплащанията по договори за обществени поръчки и дължимите суми от европейските фондове. Това ще подобри паричните потоци на компаниите. Капиталовият пазар като цяло ще се възползва от възможностите за приватизация на държавни дялове през борсата, но засега няма нищо конкретно като параметри.

Владимир Малчев, управител на ИП Бул Тренд Брокеридж:

На този етап мерките, които правителството одобри, няма да се отразят по някакъв особено значим начин на борсовата търговия. Индиректно, ако от тях се случат прогнозираните ефекти и това се окаже достатъчно за покриване на дупката в бюджета, неминуемо средата за борсови инвестиции ще се подобри. Тук бих казал, че ефектите, които се очакват в приходната част според мен са силно надценени, докато мерките за свиване на разходите не са особено смели и ще бъдат недостатъчни. Едни по-решителни мерки за ограничаване на държавните разходи и за реформиране на държавните сектори щяха да се приемат значително по-добре от пазара.

В по-конкретен план крайно време е да се обяви публично как, какво и кога ще се приватизира през БФБ. Заложени са доста сериозни приходи от приватизация, а не знаем почти нищо за детайлите. Една правилно реализирана борсова приватизация може да бъде много ползотворна за възкръсването на БФБ.

Втората конкретна мярка, която пряко касае борсови дружества, това е промяната в облагането на застрахователните дружества. Ако се наложи някакъв данък върху премийния приход, това определено ще има негативен ефект върху акциите на застрахователните компании и техните майки. За мен тази мярка е меко казано спорна и може още повече да утежни състоянието на сектора, което ще има много по-големи дългосрочни вреди за икономиката от минималната краткосрочна полза за държавния бюджет.

Третата мярка, която е формулирана като либерализация на инвестиционния режим на Сребърния фонд и частните ПФ, също звучи малко общо и неясно. Много е важно какви ще бъдат конкретните законови промени, които ще бъдат инициирани, но така или иначе би трябвало тази мярка да породи някакъв свеж паричен поток към капиталовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още