IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само Монбат и Софарма биха SOFIX през май

Инвеститорите бяха пасивни през миналия месец, но все още е рано да се говори за дълбока корекция, коментира Ангел Хаджийски от Капман

11:16 | 02.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Само Монбат и Софарма биха SOFIX през май

Скромно се представи водещият индекс на Българска фондова борса (БФБ) SOFIX през май. Той изпрати месеца с ръст от само 0,5%, след като се повиши с 1,4% на 30 май до 605,22 пункта. За последно бе затворил над нивото от 600 пункта на 9 май, когато отбеляза 604,11 пункта. Все пак през последната седмица индексът си пое глътка въздух, след като увеличи с 2,4% стойността си. От началото на годината той е нараснал с 23%.

„След шестте поредни месеца, в които най-старият индекс на БФБ - SOFIX регистрираше покачване, месец май затвърди печелившата му серия, увеличавайки числото на 7“, коментира за Investor.bg брокерът на ценни книжа в Капман АД Ангел Хаджийски. „В търговските сесии от изминалия вече месец, наблюдавахме търговия в тесни граници, като спекулативно настроените инвеститори останаха извън пазара в очакване на корекция. През месеца явен превес имаха компаниите, които регистрираха понижения в цените и спад в обемите изтъргувани книжа.“

Всъщност май започна със серия почивни дни, като след тях обемите, сделките и търговията на борсата като цяло бяха слаби. SOFIX се гмуркаше и издигаше над границата от 600 пункта няколко пъти през изминалия месец. Анализаторите са на мнение, че пазарът има нужда от презареждане след ръстовете от началото на годината. Според други са липсвали конкретни събития, които да подхранят интереса към борсата.

Все пак такива не липсваха. Компанията за бързи кредити Кредисимо излезе на борсата, но за сметка на това първичното публично предлагане на ПФК ЦСКА АД претърпя неуспех. Много бяха причините за това.

„Сред значимите събития за месеца бе неуспешният опит за добиване на статут на публично дружество от страна на ПФК ЦСКА АД. Сделки с временната емисия акции на футболния клуб отредиха на клуба челно място по брой на трансакциите в дневните търговските сесии, но въпреки това клубът остана далеч от достигането на минимума от 1,4 млн. акции, които гарантираха успех на предлагането“, заяви в тази връзка Хаджийски.

Освен това бяха публикувани и редица консолидирани отчети, а и немалко компании дадоха заявка за разпределяне на дивиденти.

„Сред основните фактори, които определяха пазарните настроения на фондовата борса, бяха от една страна развитието на кризата в Украйна и опасенията за отражението й върху икономиката на страната, а от друга - финансовите отчети на родните компании и политическата обстановка около поредните избори“, сподели своето мнение анализаторът относно факторите, които диктуваха инвеститорското настроение през май.

„Кризата в Урайна продължи развитието си и премина в открита гражданска война, като е трудно да се предскаже колко дълго ще продължи конфликтът. Украйна е пазар, на който оперират редица български компании, а през нея преминава и единствената газова връзка, доставяща ни природен газ“, продължи Хаджийски.

„В голямата си част финансовите отчети потвърдиха очакванията на инвеститорите и затвърдиха ръста на пазара, формиран в последните месеци. Информацията за свикването на годишните събрания и по-специално - частта за разпределението на дивиденти - ще продължи да държи пазара буден. Вече имаме компании, които предложиха на акционерите си да гласуват разпределението на натрупаната печалба освен чрез паричен дивидент и чрез нови акции. Видимо има повече компании през настоящата година, които предвиждат да разпределят дивидент спрямо предходната година, но като абсолютни суми дивидентните плащания ще бъдат на доста по-ниски нива.“

Политическите събития също бяха във фокуса на пазарното внимание през месеца.

Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ravnovesie
преди 10 години
Това най-печелившата акция да я сложиш за най-губеща е меко казано грешно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Poncho
преди 10 години
И защо не коригирахте изводите с дивиденти и сплитове? СОФИКС е с отразени корпоративни събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още