IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво води SOFIX нагоре?

Повишен апетит към поемане на риск, добри корпоративни финансови данни и новини за бъдещи проекти движат пазара, смята Стефан Силянов

09:50 | 06.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво води SOFIX нагоре?

Февруари беше поредният силен месец за българската борса и индекса на сините чипове SOFIX. Водещият бенчмарк се повиши с малко под 9 на сто, а пазарната капитализация на четири от компонентите му набъбна с по около 20%.

Какво се случи през месеца и кои са основните причини за оптимизма - Investor.bg потърси за коментар Стефан Силянов, експерт Управление на риска в УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД.

Началото на 2014 г. за БФБ сякаш се опита да повтори стартовия скок на 2013-а. Основният борсов индекс се повиши рязко в първите седмици на годината, макар и с по-ниско процентно изражение от миналогодишния период.

Февруари обаче се оказа различен. Движещи сили за пазара през втория месец на 2013 г. бяха обоснованото гражданско недоволство, съпроводено от кървави протести, политическата нестабилност и подаване оставката на предишния кабинет. Събитията прекратиха позитивните настроения и промениха посоката на родните индекси. За разлика от тогава, политическата обстановка не е водещ фактор, предвид привидно успокоените страсти сред гражданското общество, което позволи на изминалия месец твърдо да затвърди възходящия тренд сред акциите на публичните компании.

Причини за ръста могат да се търсят в много аспекти – повишен апетит към поемане на риск, добри финансови данни на печелившите дружества, новини за бъдещи проекти, позитивни настроения и очаквания. Основание за високите обороти и превес на купувачите са и свежите средства, с които разполагат колективните инвестиционни схеми и инвеститорите като цяло. Повод за това може да се открие от една страна в намаляващите лихви по депозитите в страната и от друга – в повишения апетит към риск.

Инвеститорите на БФБ показаха трезва мисъл, започвайки все повече да отчитат резултатите на листнатите компании и прогнозирайки своите очаквания за бъдещо развитие. Фундаменталните показатели, съпроводени от новини за дружествата и секторите, на които оперират, бяха водещи при поведението на акционерите. Мотив за скок в цените беше и спекулативното желание на инвеститорите за печалби от борсова търговия при настъпилата еуфория на пазара.

Втората половина от месеца премина в очакване на тримесечните консолидирани отчети. Инвеститорите бяха сравнително предпазливи след високия скок на ценните книжа през януари. Свидетелство за това е, че оборотът на БФБ през февруари се понижи и беше наполовина на този от предходния месец.

Финансовите отчети започнаха да се появяват в последните дни от месеца, като по-голяма част от публичните компании обявиха данните си непосредствено преди крайния за целта срок. В следващите дни предстои да видим как тези нови показатели ще се отразят на интереса към дружествата.

Предстои обаче и нещо друго. Водещи при движенията на пазара са и новините за него. БФБ показва слаба зависимост от чуждите борси, но когато стане дума за негативни събития от световна величина коефициентът на корелация се увеличава. Ако доскоро събитията в Украйна бяха на локално ниво и засягаха предимно икономически свързаните с нея страни, то в последните дни въпросът вече стои осезаемо на световната сцена и води след себе си нестабилност на международно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mobiman
преди 10 години
Точно в момента нищо не го води на горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още