IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устремът на SOFIX продължава и през януари

7 дружества от индекса поскъпнаха с по над 20%, само три компании свиха пазарната си капитализация

08:14 | 03.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Устремът на SOFIX продължава и през януари

През януари само книжата на три компании са поевтинели. В дъното на класацията е Албена АД. Акциите на дружеството изгубиха 4,52% от стойността си до 57 лв. за брой. Всъщност компанията е последна по оборот за месеца и предпоследна в класацията по брой прехвърлени акции.

Според Драган Драганов* причините за ръста на пазара през януари могат да бъдат намерени в няколко направления.

„Първо - положителният паричен поток към пазара. Паричният поток можем да го разгледаме в две направления. От една страна повечето инвестиционни посредници отчитат появата на нови клиенти и тенденция към „събуждане“ на старите клиенти, които години наред не бяха активни участници на борсата. От друга страна – това е паричният поток към колективните инвестиционни схеми (КИС)“, посочи той пред Investor.bg.

„От статистическа гледна точка изминала 2013 г. беше първата година с положителен нетен паричен поток към професионалните схеми от началото на кризата, което може да се разглежда като „една от първите лястовички“. Само за изминалия месец обаче нетния паричен поток се е увеличил над 6 пъти спрямо целия нетен паричен поток за 2013 г.“, изтъква Драганов.

„Влияние на пазара през месец януари оказа и активизирането на чуждестранните институционални инвеститори, които подновиха покупките си при по-ликвидните позиции. През месеца станахме свидетели и на не малко запитвания от страна на нови чуждестранни играчи  включително и един хедж фонд, ориентирани към развиващите се пазари (т.нар. emerging markets)“, допълва експертът.

„Нетният паричен поток към пазара и увеличаването на ликвидността на БФБ накара местните пазарните участници отново да повярват, че на капиталовия пазар в България могат да се правят пари. Той отново привлече погледите на чуждестранните инвеститори“, обобщава Драганов.

„Друга положителна новина, на която ставаме свидетели е реакцията на пазарните участници към отчетите на публичните компании. За дълъг период от време пазарните участници реагираха само на крайни негативни отчети с разпродажби при „провинилите се“. Сега ставаме свидетели на интензивни покупки при добри отчети, което показва, че пазарът започна да реагира на добри новини.“

Прогнозата на Драганов за това какво ще движи пазара през февруари е свързана с опасенията му за състоянието на международните пазари, слабите икономически данни, идващи от Китай, и изтеглянето на ликвидност от страна на Федералния резерв на САЩ.

„Периферните пазари очевидно се отразяват негативно на настроенията на външните пазари. Тук е добре обаче да отворим една скоба. Първо БФБ отдавна скъса корелативната си зависимост с чуждите пазари и второ нека не забравяме, че по-представителните международни индекси достигнаха исторически върхове, което много се различава от състоянието на родните измерители“, уточнява той.

„Въпреки това обаче, ако негативните настроения се задържат навън и станем свидетели на по-резки спадове, това според мен ще повлияе на настроението на родния капиталов пазар, и повечето инвеститори и спекуланти ще заемат изчаквателна позиция и дори ще започнат да затварят позиции.“

По отношение на влиянието на корпоративните събития на търговията, Драганов отговори така: „Интересните корпоративни събития през месеца ще са търговото предложение към акционерите на ТБ „Първа Инвестиционна банка“ АД, което може да окаже положително влияние върху останалите ликвидни публични компании, но това зависи от цената на търговия предложител, която предстои да узнаем. С интерес ще се очакват и консолидираните отчети на публичните холдинги.“

Според него паричните потоци към колективните инвестиционни схеми могат да дадат на пазарните участници първична информация за паричния поток към пазара.

Месечно изменение на цените на акциите на компаниите в SOFIX
Код Дружества от SOFIX Последна цена Месечно изменение
1 CCB ТБ Централна кооперативна банка АД 1.382 35.49%
2 CENHL Стара планина Холд АД 4 33.78%
3 CHIM Химимпорт АД 2.032 31.10%
4 FIB ТБ Първа Инвестиционна Банка 3.12 28.40%
5 MONBAT Монбат АД 8.2 21.57%
6 ZHBG Зърнени Храни България АД 0.541 21.30%
7 IHLBL Индустриален Холдинг България АД 1.015 20.98%
8 MCH М+С хидравлик АД 11.3 19.20%
9 EUBG Еврохолд България АД 1 13.64%
10 BREF Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ 0.558 4.89%
11 ATERA Адванс Терафонд АДСИЦ 2.447 2.82%
12 SFARM Софарма АД 3.95 0.89%
13 BTH Булгартабак - холдинг АД 103.5 -1.43%
14 NEOH Неохим АД 52 -1.89%
15 ALB Албена АД 57 -4.52%

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 10 години
И тук стакмистика здраво....което дружество пропада се вади и си слага друго за да се крепи софиксо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още