IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кучетата на BGTR30" побеждават индекса за пета поредна година

За 2013 г. индексът е с ръст от 35%, докато при "кучетата" той е 40,4%

10:02 | 07.01.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
"Кучетата на BGTR30" побеждават индекса за пета поредна година

Стратегията "Кучетата на Dow" е една от най-простите практики за инвестиции. В началото на годината, инвеститорите просто купуват равно претеглена кошница от десетте акции с най-висока дивидентна доходност в Dow Jones Industrial Average към момента. Кошницата от десет акции след това се сменя всяка година с новия набор от високодоходни акции.

При българските акции, за да приложим същия подход ще използваме по-представителния индекс BGTR30. През 2011 година "Кучетата на BGTR30" постигнаха доход от 11,1%, докато индексът BGTR30 се понижи с 12,4%. Още по-добър резултат са постигнали десетте акции включени в стратегията за 2012 година – индексът се е понижил с 4,3% докато средният резултат на "кучетата" за 2012 година е 29,3%. "Кучетата на BGTR30" побеждават индекса за пета поредна година, както е показано в таблицата най-долу.

За 2013 година резутатите са изключително добри – индексът е постигнал 35% ръст, докато стратегията "Кучетата на  BGTR30" за 2013 е постигнала 40,4%, пише в блога си Bigbear.


Средно аритметично 40,4%

За да подберем новите акции компоненти на стратегията за 2014 е нужно първо да определим кои компании са били включени в индекса към края декември на 2013 година и кои от тях са имали дивидентна доходност през същата година. Така за следващата 2014 десетте акции отговорящи на критерия за включване в стратегията са:



При обратно тестване на стратегията "Кучетата на Dow" през 90-те години с данни, започващи от 1920 година, стратегията е показала, че надминава целия пазар като цяло. Популяризирането на резултатите от тази проста стратегия  е довело до широкото и използване от взаимни фондове и институционални инвеститори, а от там е последвало покачването на цените на дивидентските акции и понижаване на доходността на стратегията, което я компрометирало и извадило от масова употреба. През последните години стратегията отново показва резултати по-добри от индексите.



Стратегията Дивиденски Шампиони е постигнала 20 % доход за 2013 година. Не достатъчната извадка от компании с растящи всяка поредна година дивиденти и значителната неликвидност на една трета от избраните в стратегията акции вероятно е причината за относително слабия резултат спрямо средната доходност на българския капиталов пазар за 2013.
Настоящият анализ не е препоръка за покупка или продажба на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
BigBear
преди 10 години
Кучетата обикновено не смеят да изпреварват летящите в галоп стадо бикове. Системата работи при спокоен пазар и когато няма големи играчи които я прилагат... Ако тази година пазара ескалира дивидентските компании ще изостанат значително....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
kubrat
преди 10 години
Това е за последна година, 2014 индекса ще пребие кучетата с поне 20 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 10 години
Булленд - "куче" на Доу? Вие шегувате ли се..!? Може би чихуахуа? Или "умряло" куче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Bobacho
преди 10 години
Много добра статия. Трябват повече такива анализи, а не само да се превеждат новините на Bloomberg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
rebel8
преди 10 години
Нормално бе, Марияне, по време на криза по правило се купуват повече акции, които плащат дивидент, макар че в БГ дивидентната доходност е мърлява в общия случай. Освен това, в нашия случай имаш много REITs, които дефакто не се обезцениха, защитна стратегия за инвестиране в земя, която в БГ беше и на места все още е подценена..бла, бла, т.е. актив, чиято стойност има логика съвсем различна от тази на акциите на производствените и финансовите предприятия..така че сравнението с подобна стратегия в САЩ не знам доколко може да се прави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още