IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на брокерите ли задвижиха акциите на Химимпорт, ЦКБ и ПИБ?

Въпросът е логичен на фона на ускореното поскъпване на акциите на трите дружества след публикуваните мнения в Investor.bg

11:05 | 09.01.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Очакванията на брокерите ли задвижиха акциите на Химимпорт, ЦКБ и ПИБ?

В понеделник (7 януари 2013 г.) Investor.bg публикува анкета с брокери и анализатори, за очакванията им на БФБ-София за 2013 г.

Случайно или не, след нея последва поскъпване на акциите на Химимпорт, Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка.

Ето и част от отговорите в анкетата на брокерите на въпроса кои ще са борсовите звезди през новата година:

Благовест Крачев, брокер в ИП Карол АД:

Според мен ще са акциите от групата на Химимпорт...

Светозар Абрашев, изпълнителен директор на ИП София интернешънъл секюритис:

Според моите критерии и у нас потенциал имат банковия сектор и индустриалните компании. Тези два сектора имат шанс да са звездите на 2013 г.

Цветослав Цачев, ръководител Анализи в ИП Елана Трейдинг:

Няколко от позициите в индекса бяха разпродадени значително през последните две години. Това се дължеше най-вече на ликвидация на дълги позиции, а не толкова на отражението на кризата върху техните финансови резултати. Тези акции ще се възстановяват с най-силни темпове през годината.

Пламен Дерменджиев, анализатор:

Като цяло бих заложил на финансовите конгломерати.

Ангел Хаджийски, брокер в ИП Капман:

Родният пазар изобилства с компании, които са подценени. Новите звезди на 2013 г. очаквам да бъдат компаниите от финансовия сектор (банки и застраховане).

Анкетата е публикувана в 11:20 ч. в понеделник. Днес е сряда. Обикновените акции на Химимпорт АД отварят при цена от 94 ст. в понеделник, а днес цената вече е 1,195 лв., или ръст с 27%. Нагоре са и привилегированите акции на дружеството.

Акциите на Централна кооперативна банка отварят при цена от 0,585 лв. в понеделник, а днес цената им достигна 0,764 лв. за акция, или ръст с 31%.

Акциите на Първа инвестиционна банка стартират при цена от 1,51 лв. за акция в понеделник, а днес цената им достигна 1,689 лв. за акция, или ръст от 12%.

Кой казва, че не трябва да се вярва на брокерите и анализаторите?

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Химимпорт АД - привилегировани акции - падежирали през юни 2016 г.(6C4P)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Carl Johnson
преди 11 години
Абе не говорим за физични величини, ама си е точно същото. Не е ясно тия всички "мастодонти" дето изреждаш като Балкан, Хемус, Зърнени Храни и пр. дали не правят само обем, а не стойност. Но темата е дълга. Съгласен съм за дисбалансите, но в случая май не си се изказал много правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Много труден въпрос. Ще се опитам да ти отговоря, но наистина се чудя кое тежи повече, дали не беше памука или желязото. Ох не мога. Май съм за по равно - все пак са 1 кг и 2те?! Само че Тук не говорим за физични величини, а за стадни дисбаланси??? Както и да е, явно съм много *** така че ви освобождавам от присъствието си. Явно е че и да се опитваш да го обясниш като на 6 годишен, пак оставаш неразбран :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Carl Johnson
преди 11 години
LuckyYou, наистина с много прости думи си обяснил, защо Химимпорт трябва да струва повече от Адванс Терафонд. Следващия път моля те се раздай малко повече, тъй като предизвикваш неразбиране и поради това също и смях с такива изказвания.В същия стил може ли да ми отговориш кое тежи повече - един кг памук или един кг желязо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
dex
преди 11 години
Не, брокерите бяха тотално изненадани по долни *** ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Освен това аз не знам как можеш да наричаш НОРМАЛНО компания 10 пъти по-голяма от друга да е с еднаква пазарна капитализация. Това може да го каже само неук човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Това разбира се са пълни глупости. Ако искаш дивиденти си купваш привилегировани акции. Там са дивидентите, просто са разделени. Няма как да очакваш да раздават дивидент и при обикновените и при привилегированите. Помисли малко... В момента ако си купиш привилегированите акции получаваш 11% на година дивидент/цена на акция. А това, че дружеството е огромно и цената му е много ниска никой не може да го отрече. Мислиш ли че на лошите мажоритари им е приятно да си гледат цената ниска? И какви са тия мутри ??? Коя голяма компания - амерканска или европейска виждаш да разпределя 11% дивидент? Повечето компании не разпределят дивидент. Нарича се компания на растежа - цялата печалба се реинвестира, за да расте фирмата, а от там цената на акция. Ето така функционира капитализма... Само че вие не знам какви учебници сте чели, ако въобще сте чели. Да имате такива глупави предрасъдаци, когато БФБ представлява такива възможности тази година...Всички го твърдят, както виждаш и анализатори, брокери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
meto76
преди 11 години
До 4Напълно нормално е Пазарната капитализация на Адванс Терафонд да е по-голяма от тази на Химимпорт, защото хората оценяват какви дивиденти получават за инвестицията която правят.Мутрите от *** като не дават дивиденти получават смешна пазарна капитализация.Закон 1 на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
olimpiec
преди 11 години
Най важното днес е Инфото,там е разковничето!Колкото повече Инфо имаш,толкова по-добре си.Така беше и с "Као-то",зяпах го зяпах го и не купих едни 10к за спорта,после викам ееее да не съм зяпал само,а да бях...(Разбирайте,че не е препоръка за вземане на каквито и да са решения за покупко-продажба на акции на БФБ-то,а и където и да било другаде.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
А сега ще обясня с много прости думи защо Химимпорт е МНОГО по-голяма компания от Адванс Терафонд например и колко е подценена акцията на Хим.а в действителност. Достатъчно е само да хвърлим един бегъл поглед на тази табличка там, да видим че Химимпорт притежава - Банка, 2 авиокомпании, застрахователно дружесто, фирма за нефт и газ, фирма за зърнени храни, АДСИЦ и няколко строителни фирми и ++++. Това са 10, а може би повече Адванс Терафонда!!!!Тази фирма е МАСТОДОНТ. И сега някой да ми обясни, как е възможно пазарната капитализация на тази фирма да е по-ниска от тази на Адванс Терафонд ?!?!??!?!? Такива Брутални ДИСБАЛАНСИ могат да се случат само в България!!!! Но това, разбира се няма да е задълго, няма как пазарът да го позволи, колкото и малък да ни е той. Достатъчно е да го види само един институционален инвеститор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Марияне, сега отвори прогнозите на брокерите за миналата година и виж, че и тогава казват, че Хим.а ще расте. Само че Хим.а падаше цяла година... Просто няма как тези брутални дисбаланси да не започнат да се коригират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още