IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове не играха в днешния аукцион за Енерго-Про?

Изводът е на база структурата на подадените оферти, които са от индивидуални инвеститори и може би мажоритарния собственик

17:07 | 03.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пенсионните фондове не играха в днешния аукцион за Енерго-Про?

Пенсионните фондове не участваха в днешния аукцион за акции на Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД.

Изводът е на база структурата на подадените оферти и касае участие, поне равно на това за акциите на ЕВН България Електроразпределение АД от 21 декември 2012 г.

Тогава пенсионни фондове на ПОК Доверие придобиха 2 250 акции за сумата от 3,55 млн. лв. Тогава от пенсионноосигурителната компания обявиха, че имат класирани 4 лимитирани поръчки, а именно две за по 375 акции и две за по 750 акции.

На база на тази информация можеше да се направи извод, че офертите са подавани чрез Уникредит Булбанк и Капман. През Булбанк имаше група лимитирани поръчки за общо 9,97 млн. лв., като същата група лимитирани поръчки имаше и през Капман - отново за 9,97 млн. лв., или общо за 20 млн. лв.

Днес през Уникредит Булбанк няма нито една поръчка, а през Капман има пазарни за 304 000 лв. и лимитирани за 34 845 лв. Тоест фондовете на ПОК Доверие днес вероятно не са играли. Поглеждайки към днешните 18 най-големи поръчки, то всичките са пуснати през ПФБК.

Вече публикувахме поръчките (класирани и некласирани) с които вероятно е участвал мажоритарният собственик в двете дружества Енерго-Про България ЕАД.

Извън тях има голяма поръчка за 4 999 913 лв. при цена от 121,21 лв. за акция на Енерго-Про Мрежи АД и пазарна поръчка за 2 млн. лв. за същото дружество. И двете са подадени през ПФБК. Възможно е голямата поръчка за близо 5 млн. лв. да е от пенсионен фонд или чужд инвеститор. Поради ниската цена обаче (с почти 20% под средната от днешния аукцион) тя не е класирана.

Други големи поръчки (за над 1 млн. лв.) днес нямаше, а ПОК Доверие беше пуснал цели 12 поръчки за над 1 млн. лв. на 21 декември 2012 г. (за акции от ЕВН).

Логиката е, че пенсионен фонд не би пускал поръчки за по-малки от милион, защото активите на пенсионните фондове са над 5 млрд. лв. и сделка за под 1 млн. лв. за почти всеки от тях е нещо, с което не си струва да се занимават, защото няма да окаже влияние върху портфейла им.

Така изводът е ясен. Купувачите на държавните акции са индивидуални инвеститори (физически и юридически лица) и вероятно мажоритарният акционер.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
olimpiec
преди 11 години
Точно тия ще профукат всичките пари на "бъдещите пенсионери".Винаги трябва да се прави противно на така наречените"Пенсионите Фондове" за да се печели.Некъдърноста на тяхното управление е пословична.Амин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още